Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Een paar belangrijke bevoegdheden van de werkgelegenheidsinspecteurs

Hieronder vind je een paar belangrijke bevoegdheden van de werkgelegenheidsinspecteurs.

Laatst bijgewerkt op 21 februari 2024

Beslag en verzegeling

De inspecteurs mogen andere roerende goederen dan informatiedragers [1] die aan hun toezicht onderworpen zijn of aan de hand waarvan inbreuken op de sociale regelgeving kunnen worden vastgesteld, tegen ontvangstbewijs in beslag nemen of deze verzegelen, wanneer dit noodzakelijk is voor het leveren van het bewijs van de inbreuken of wanneer het gevaar bestaat dat met deze goederen de inbreuken worden voorgezet of nieuwe inbreuken worden gepleegd [2]. 

Het maakt hierbij niet uit of de werkgever al dan niet eigenaar is van deze goederen.

Vaststellingen door beeldmateriaal

De inspecteurs mogen vaststellingen doen door het maken van beeldmateriaal ongeacht de drager ervan.

Zij mogen eveneens beeldmateriaal van derden gebruiken, voor zover deze personen dit materiaal rechtmatig hebben gemaakt of verkregen.

De bevoegdheid om maatregelen te bevelen

De inspecteurs kunnen de werkgever bevelen dat de documenten die volgens de sociale regelgeving moeten worden aangeplakt, daadwerkelijk aan te plakken en ze te laten hangen.

De inspectie kan de onmiddellijke aanplakking bevelen of de werkgever een zekere termijn geven om zich in regel te stellen.

Opmaak of overhandiging van documenten

De inspecteurs kunnen zelf de nodige documenten opmaken of overhandigen wanneer zij dit in het belang achten van de werknemers.

Het is bovendien ook mogelijk voor de administratie om in bepaalde specifieke gevallen een kopie van de bestuurlijke beslissing (en eventueel van de in kracht van gewijsde gegane gerechtelijke beslissing) mee te delen aan een lijst van bestemmelingen [3].

[1] Met inbegrip van roerende goederen die onroerend zijn door incorporatie of bestemming.

[2] Deze maatregel moet het voorwerp uitmaken van een schriftelijke vaststelling.  Voor meer informatie hierover verwijzen we naar de procedureregels en meer bepaald naar de vraag “Wanneer en hoe moet een schriftelijke vaststelling gebeuren?”.

[3] Artikel 28 van de ordonnantie van 9 juli 2015, zoals gewijzigd door de ordonnantie van 14 juni 2018. De lijst met bedoelde bestemmelingen moet nog door de Brusselse regering worden opgesteld.

Alle artikelen over De bevoegdheden van de werkgelegenheidsinspecteurs