Principe
De werkgelegenheidsinspecteurs hebben een hele reeks van bevoegdheden, gaande van het recht van toegang tot de werkplaatsen, over het opvragen van informatiedragers, tot het in beslag nemen of verzegelen van bepaalde (on)roerende goederen.
Alle bevoegdheden van de inspecteurs worden punt voor punt besproken in de volgende titels.
Beoordelingsbevoegdheid
De inspecteurs hebben een grote mate van autonomie om te beslissen hoe zij omgaan met vastgestelde inbreuken. Ze moeten immers niet per se (onmiddellijk) tot sanctioneren overgaan. Zij kunnen, naar eigen inzicht:
- Inlichtingen en adviezen geven, onder meer over de meest doeltreffende middelen voor de naleving van de sociale regelgeving
- Waarschuwingen geven
- De overtreder een termijn verlenen om zich in regel te stellen
- De nodige maatregelen nemen (onderzoek instellen; personen verhoren, goederen in beslag nemen,…)
- Processen-verbaal opstellen
Enkel wanneer een proces-verbaal tot vaststelling van de inbreuk(en) wordt opgemaakt, zal de werkgever een sanctie kunnen oplopen.
Beroepsprocedure
De werkgever heeft steeds de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de maatregelen die de inspectiediensten nemen. Voor de te volgen procedure verwijzen we jou naar de informatie over de procedureregels onder de vraag “Hoe kan de werkgever beroep aantekenen tegen de maatregelen genomen door de inspectie?”.