Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wanneer heeft de werknemer recht op een premie in het kader van de landingsbanen?

Werkt u in de socialprofitsector en neemt u bij de RVA een tijdskrediet landingsbaan op? Dan kunt u van de Vlaamse overheid een aanmoedigingspremie landingsbaan krijgen. Dat is een aanvullende uitkering die u ontvangt boven op uw onderbrekingsuitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

Laatst bijgewerkt op 14 augustus 2023

De werknemer die een “zorggerelateerd beroep” uitoefent, dit is een beroep dat opgenomen is op de lijst die bij ministerieel besluit gepubliceerd is, alsook elke doelgroepwerknemer in maatwerkbedrijven, de beschutte en sociale werkplaatsen (PC nr. 327) van 50 jaar of ouder die zijn arbeidsprestaties gedeeltelijk onderbreekt, heeft recht op een aanmoedigingspremie.

Voorwaarden

De werknemer die deze premie aanvraagt, moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U werkt met een contract van onbepaalde duur. Werkt u met een contract van bepaalde duur, dan komt u niet in aanmerking
  • het jaar voorafgaand aan de aanvang van de deeltijdse loopbaanonderbreking tewerkgesteld zijn in een arbeidsregeling die minstens 75% van een voltijdse bedraagt
  • En:
    • ofwel voorafgaand aan de deeltijdse loopbaanonderbreking een loopbaan van minimum 25 jaar voltijdse of deeltijdse beroepsactiviteit hebben, waarvan er minstens een equivalent van 10 voltijdse jaren binnen de social profitsector of een gelijkgestelde sector[1] gepresteerd moet zijn.Ook een equivalent van 10 jaar voltijds komt in aanmerking. Bijvoorbeeld: Werkte u 12,5 jaar voor 80%? Dan telt dat ook als 10 jaar aan 100%.
    • ofwel voorafgaand aan de deeltijdse loopbaanonderbreking een loopbaan van minimum 20 jaar voltijdse of deeltijdse beroepsactiviteit in de social profitsector of een gelijkgestelde sector[1] hebben.

Voor het bepalen van de beroepsactiviteit gelden alle arbeidsdagen en de gelijkgestelde dagen[2].

Bedrag van de premie

De aanmoedigingspremie wordt maandelijks aan de werknemer uitbetaald. Je vindt de bedragen hier terug.

Deze bedragen zijn met ingang van 1 januari 2013 vast en zullen dus niet langer jaarlijks aangepast worden in toepassing van de index.

 

[1] de ziekenhuizen, de thuisverpleging, de revalidatiecentra, de rust- en verzorgingstehuizen (RVT) en de rusthuizen voor opvang van bejaarden (ROB), de openbare instellingen voor gezinszorg, de openbare kinderdagverblijven en diensten voor opvanggezinnen, de openbare of private instellingen die onder de Vlaamse welzijnsbevoegdheid vallen, maar geen personeelssubsidies ontvangen.

[2] Als gelijkgestelde dagen gelden: de schorsingen, alle dagen gepresteerd als tewerkgestelde werkloze of in een DAC-, GESCO-, IBF- of PBW-statuut, de dagen besteed aan de zorg voor de eigen kinderen met een maximum van 3 jaar per kind en 6 jaar over de hele loopbaan.

Alle artikelen over