Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Welke werknemers komen in aanmerking?

De reglementering is van toepassing op de werknemers die in de Vlaamse social profitsector tewerkgesteld zijn.

Laatst bijgewerkt op 14 augustus 2023

Werknemers in de Vlaamse socialprofitsector

De reglementering is van toepassing op de werknemers die in de Vlaamse social profitsector tewerkgesteld zijn. 

In de beschutte en sociale werkplaatsen geldt de reglementering enkel voor het omkaderingspersoneel.  De werknemers die niet behoren tot het omkaderingspersoneel hebben alleen recht op een aanmoedigingspremie landingsbaan. Voor alle andere premies vallen ze onder de reglementering van de privésector.

Voorwaarden

De werknemers dienen met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur tewerkgesteld te zijn.  Deze voorwaarde geldt echter niet voor de werknemers die zorgkrediet opnemen. 

Een uitkering voor een tijdskrediet of thematisch verlof ontvangen

Om voor een aanmoedigingspremie in aanmerking te komen, dient de werknemer voltijds of halftijds tijdskrediet op te nemen en hiervoor een uitkering te ontvangen. Bij opname tijdskrediet is er evenwel geen aanmoedigingspremie voorzien in het kader van het zorgkrediet.

De thematische verloven (ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand, mantelzorgverlof en het palliatief verlof) worden met tijdskrediet gelijkgesteld. De werknemer die een thematisch verlof opneemt, moet zijn prestaties volledig schorsen of met de helft, een vijfde of een tiende verminderen.

In tegenstelling tot in de privésector bestaat er in de social profitsector eveneens een aanmoedigingspremie voor bepaalde werknemers die in het kader van een tijdskrediet voor een landingsbaan (werknemers van 50 jaar en ouder) hun prestaties halveren  of hun voltijdse arbeidsregeling met 1/5 verminderen en hiervoor een uitkering ontvangen [1].

Deze voorwaarden gelden niet voor de toekenning van een aanmoedingspremie voor werknemers van een onderneming in herstructurering of in moeilijkheden.

Een tijdskrediet/ thematisch verlof opnemen voor een welbepaalde reden

Elke werknemer in de social profitsector kan van een aanmoedigingspremie genieten als hij tijdskrediet of thematisch verlof neemt voor de volgende redenen:

  • Om voor een kind of een hulpbehoevend familielid te zorgen (zorgkrediet)
  • Om een rustperiode in te lassen na een bepaald aantal jaren tewerkstelling in de sector (loopbaankrediet)
  • Om een opleiding te volgen (opleidingskrediet)

Enkel de werknemers die een “zorggerelateerd beroep” uitoefenen, dit is een beroep dat opgenomen is op de lijst die bij ministerieel besluit gepubliceerd is [2], en doelgroepwerknemers in maatwerkbedrijven, de beschutte en sociale werkplaatsen (PC nr. 327) kunnen genieten van een aanmoedigingspremie indien ze het op het einde van hun loopbaan wat kalmer aan willen doen (landingsbaan).

Er is eveneens een aanmoedigingspremie voorzien als steun voor werknemers van een onderneming in herstructurering of in moeilijkheden, die als gevolg hiervan noodgedwongen hun arbeidsprestaties verminderen.

Soort van onderneming

Om voor een aanmoedigingspremie in aanmerking te komen, moet de werknemer tewerkgesteld zijn in een onderneming die behoort tot:

  • 318.02 - Paritair subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Vlaamse Gemeenschap: verzorgenden, zorgkundigen, …
  • 319.01 - Paritair subcomité voor de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en -diensten van de Vlaamse Gemeenschap: zorg, begeleiding en ondersteuning van kinderen, gehandicapten, jongeren, ouders, ouderen, gezinnen, …)
  • 329.01 - Paritair subcomité voor de socio-culturele sector van de Vlaamse Gemeenschap: de brede sociaal-culturele sector, gaande van culturele centra tot opvangcentra en sportfederaties
  • 327.01 - Paritair subcomité voor de Vlaamse sector van de beschutte werkplaatsen, de sociale werkplaatsen en de maatwerkbedrijven: bedrijven in de sociale economie, zoals maatwerkbedrijven, maatwerkafdelingen en lokalediensteneconomie-ondernemingen (de vroegere beschutte en sociale werkplaatsen).=> Belangrijk: alleen het omkaderingspersoneel valt onder de socialprofitsector. Alle andere personeelsleden (doelgroepwerknemers) hebben alleen recht op de aanmoedigingspremie in het geval van de landingsbaan, voor alle andere premies behoren ze tot de privésector.
  • 331 - Paritair comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector: kinderopvang en geestelijke gezondheidszorg.
  • De palliatieve netwerken die onder PC 200 en PC 330.04 vallen

De werknemer moet ook effectief tewerkgesteld worden in het Vlaamse Gewest (woonplaats speelt geen rol). Er is ook een aanmoedigingspremie voor de effectieve tewerkstelling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maar beperkt tot één van volgende sectoren:

  • De Vlaamse gezondheids- en welzijnssector die Vlaamse subsidies ontvangt
  • De Vlaamse socioculturele sector

Ervaringsvereiste

De werknemer heeft 12 maanden aaneensluitend een contract gehad voordat de loopbaanonderbreking of het tijdskrediet is begonnen. De volgende periodes worden voor de berekening van het premiebedrag toch beschouwd als gewerkte tijd:

  • Jaarlijkse vakantie
  • Zwangerschapsverlof
  • Ziekteverlof
  • Loopbaanonderbreking
  • Progressieve werkhervatting
  • Economische werkloosheid
  • Borstvoedingsverlof
  • Of een ander verlof. dat gelijkgesteld is met dienstactiviteit.

[1] Met volledige loopbaanonderbreking wordt bedoeld: de onderbreking van de beroepsloopbaan, vermeld in artikel 100 tot en met 101bis van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen, waarvoor een onderbrekingsuitkering wordt toegekend.

Met gedeeltelijke loopbaanonderbreking wordt bedoeld: de vermindering van de arbeidsprestaties met de helft, een vijfde of een tiende van het normaal aantal arbeidsuren van een voltijdse betrekking, vermeld in artikel 102 tot en met 103 van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen, waarvoor een onderbrekingsuitkering wordt toegekend.

Met tijdskrediet wordt bedoeld de volledige schorsing van de arbeidsprestaties of de vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking, vermeld in artikel 3, 4 en 5 van de collectieve arbeidsovereenkomsten nr. 77bis van 19 december 2001 en nr. 103 van 27 juni 2012, waarvoor een uitkering tijdskrediet wordt toegekend.

Met landingsbaan wordt bedoeld de vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking voor werknemers van vijftig jaar en ouder, vermeld in artikel 9 en 10 van de collectieve arbeidsovereenkomsten nr. 77bis van 19 december 2001 en nr. 103 van 27 juni 2012 tot invoering van een stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking.

[2] Deze lijst is in het Belgisch Staatsblad van 22 juni 2016 gepubliceerd.

Alle artikelen over