Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat is tijdelijke werkloosheid wegens overmacht?

Er is sprake van overmacht wanneer een plotse en onvoorzienbare gebeurtenis die zich voordoet buiten de wil (schuld) van de partijen en de uitvoering van de arbeidsovereenkomst volledig onmogelijk maakt.

Laatst bijgewerkt op 17 januari 2024

Kunnen bijvoorbeeld als overmacht aanzien worden: de brand in een magazijn, een levering van grondstoffen die niet op de voorziene dag en uur aankomt, wegwerkzaamheden die de winkel compleet onbereikbaar maken. Opgelet, de overmacht kan slechts betrekking hebben op bepaalde werknemers.  Het is dus noodzakelijk om voor elke werknemer afzonderlijk na te gaan of er sprake is van overmacht.

De onmogelijkheid tot werken moet een tijdelijk karakter hebben om de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht te kunnen inroepen. Is de gebeurtenis daarentegen van die aard dat ze de uitvoering van het werk definitief onmogelijk maakt, dan kan de arbeidsovereenkomst eventueel op grond van overmacht beëindigd worden.

Het is de directeur van het werkloosheidsbureau van de RVA die beslist of er van overmacht sprake is. Hiertoe kan hij eventueel de werkgever horen of een controleonderzoek verrichten. Indien de RVA weigert de overmacht te erkennen, kan de werkgever zich nog tot de rechtbank wenden om een definitief oordeel te verkrijgen.

De tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht door het coronavirus wordt enkel nog aanvaardt bij de sluiting van de school, crèche of instelling van de kinderen van de werknemer of in geval van quarantaine van de werknemers en hun kinderen.

De volgende gebeurtenissen kunnen echter nooit als overmacht ingeroepen worden:

  • Het faillissement of kennelijk onvermogen van de werkgever
  • De tijdelijke of definitieve sluiting van de onderneming die voortvloeit uit maatregelen getroffen bij toepassing van de wetgeving op de reglementering betreffende de vrijwaring van het leefmilieu of bij toepassing van het Sociaal Strafwetboek
Alle artikelen over Overmacht