Verwittiging van de werknemers
De wet bepaalt niet dat de werknemers verwittigd dienen te worden van het feit dat ze zich wegens overmacht niet op het werk moeten aanbieden. Indien de werknemers evenwel niet verwittigd zijn en dus op het werk verschijnen, hebben zij voor die dag recht op gewaarborgd dagloon.
Ook wanneer de overmacht in de loop van een arbeidsdag plaatsvindt, heeft de werknemer voor de niet-gewerkte uren recht op gewaarborgd dagloon [1]. Het is niet mogelijk om werknemers voor enkele uren tijdelijk werkloos te stellen.
Kennisgeving aan de RVA
De kennisgeving van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht moet naar het gewestelijk bureau van de RVA van de plaats waar de exploitatiezetel van de onderneming gevestigd is, gestuurd worden. Dit kan per aangetekende zending of via elektronische weg gebeuren. Dit laatste kan via de site http://www.socialsecurity.be gebeuren. Om van deze toepassing gebruik te maken, dient de werkgever wel over een gebruikersnaam en een paswoord te beschikken. Deze kunnen op dezelfde site aangevraagd worden.
Een kennisgeving per fax of per brief wordt ook aanvaard, maar eventuele problemen inzake bewijs zijn dan ten laste van de werkgever.
Er is geen termijn voorzien waarbinnen deze kennisgeving moet gebeuren, maar in het belang van werkgever en werknemer gebeurt dit best zo snel mogelijk (snellere betaling van werkloosheidsuitkeringen).
In de kennisgeving aan de RVA moet de werkgever de volgende zaken vermelden:
- De datum waarop de gebeurtenis zich voorgedaan heeft
- Een uiteenzetting van de gebeurtenis die de overmacht uitmaakt
- De voorziene werkloosheidsduur (maximum 3 maanden) [2]
- De identiteit van de betrokken werknemers
[1] Artikel 27 van de wet van 3 juli 1978.
[2] Indien de overmachtssituatie langer duurt, moet de werkgever een nieuwe mededeling verzenden.