De werkgever beslist om al dan niet in te gaan op de schriftelijke aanvraag van de werknemer. Hij deelt zijn beslissing schriftelijk mee aan de werknemer.
Weigering van de werkgever
De werkgever kan de toekenning van een mobiliteitsbudget weigeren. Bij weigering wordt de procedure stopgezet en wordt geen mobiliteitsbudget toegekend, zelfs als het systeem in de onderneming werd ingevoerd.
Aanvaarding en akkoord tussen de partijen
Ingeval van aanvaarding vormen de formele aanvraag van de werknemer en de positieve beslissing van de werkgever een overeenkomst die als zodanig deel uitmaakt van de arbeidsovereenkomst tussen beide partijen
De regels van de wet van 3 juli 1978 zijn dus van toepassing. Er mag geen eenzijdige wijziging worden aangebracht aan de overeenkomst en het document mag geen bepaling bevatten die de rechten van de werknemer beperkt of zijn verplichtingen verzwaart.
Deze overeenkomst is bovendien een volwaardig sociaal document. De werknemer moet er een kopie van ontvangen.
Timing en verplichte vermeldingen
De overeenkomst wordt vóór de eerste toekenning van het mobiliteitsbudget gesloten en vermeldt onder andere het initiële bedrag van het mobiliteitsbudget.
Na de aanvaarding van de werkgever en de overeenkomst tussen de partijen werd de laatste fase voor de toekenning van het mobiliteitsbudget doorlopen.
Model van Securex
Het Sociaal Secretariaat Securex stelt een modelovereenkomst ter beschikking voor de toekenning van een mobiliteitsbudget.