Login
Service Contact Lex4You
Login

Onderaanneming bouw: hoe stel je een contract op?

Voor een vlotte samenwerking

Ben je aannemer in de bouwsector en wil je een deel van je werk uitbesteden? Om de samenwerking met je onderaannemer zo goed mogelijk te laten verlopen, stel je best een contract op om de voorwaarden van jullie professionele relatie vast te leggen. Securex legt je uit hoe dat gaat en begeleidt je! 

Boek een gratis gesprek

Wat valt onder onderaanneming in de bouw?

In de bouwsector schakelt je als aannemer vaak onderaannemers in. Zij voeren dan een deel uit van de overeengekomen werkzaamheden door tijdgebrek of een andere expertise


Hoewel er bij onderaanneming in de bouw geen hiërarchie of ondergeschiktheid bestaat tussen aannemer en onderaannemer, heb je in beide gevallen wel specifieke verantwoordelijkheden.

  • Als onderaannemer neem je enkel bepaalde gespecialiseerde onderdelen van de werf voor je rekening.
  • Als hoofdaannemer sta je doorgaans in voor de ruwbouw en de coördinatie van het bouwproject.
  • Als die laatste sta je ook in contact met de klant, ook wel de "opdrachtgever" genoemd. Je beantwoordt vragen beantwoordt en zoekt oplossingen voor allerlei problemen.

Of je nu werkt voor particulieren of bedrijven, het is absoluut noodzakelijk dat elke partij de voorschriften inzake onderaanneming in deze professionele relatie naleeft. 

Wettelijke voorwaarden

Waarom is een onderaannemingsovereenkomst in de bouw nuttig?  

Is een contract onderaanneming verplicht? Ook voor particuliere klanten? Eerst en vooral moet je weten dat er geen wettelijke verplichting bestaat om een onderaannemingscontract met een andere aannemer af te sluiten. Een onderaanneming zonder contract is dus perfect mogelijk.

Wij raden je echter ten stelligste af een deel van je project uit te besteden zonder contract. Het afsluiten van een contract onderaanneming heeft immers heel wat voordelen:
  • In geval van een geschil (over de betalingsvoorwaarden of de duur van de werken, bijvoorbeeld), geniet je een bescherming
  • Je verkleint het risico dat er een relatie van ondergeschiktheid ontstaat tussen jou en de onderaannemer, aangezien in het contract de rol en de verantwoordelijkheden van beide partijen zijn vastgelegd.
  • Je hebt een beter zicht op je economische vooruitzichten door betalingstermijnen vast te leggen.

De verplichtingen van de hoofdaannemer

De hoofdaannemer verbindt zich er met name toe:
  • de onderaannemer te betalen overeenkomstig de bepalingen van het contract,
  • de onderaannemer niet als een ondergeschikte te beschouwen,
  • de werf binnen de afgesproken termijn klaar te maken, zodat de onderaannemer aan de slag kan.

De verplichtingen van de onderaannemer

De onderaannemer verbindt zich er met name toe:
  • resultaten voor te leggen binnen de afgesproken termijn,
  • de vooropgestelde kwaliteit te leveren,
  • te beschikken over de nodige expertise voor de uitvoering van de werken die hem worden toevertrouwd.

Het is aan jou om de andere verplichtingen en verantwoordelijkheden van elke partij te bepalen!

Plan een gratis gesprek

Inhoud van het contract

Wat moet er in een contract onderaanneming staan? 

Hoewel het contract onderaanneming niet verplicht is, moet het toch een aantal inlichtingen omvatten om geldig en relevant te zijn:

  • de gegevens (adres, btw-nummer, enz.) van de hoofdaannemer en de onderaannemer,
  • de taken die elk van de partijen moet uitvoeren,
  • de tariefvoorwaarden (toeslagen, enz.) en de betalingsmodaliteiten,
  • de eisen en verantwoordelijkheden van beide partijen,
  • de vooropgestelde termijn voor het project of het toevertrouwde deel van het project,
  • enz.

 De experts van Securex vertellen je welke belangrijke informatie nog meer in je contract onderaanneming moet staan in functie van jouw situatie. Als goede werfleider is de hoofdaannemer verantwoordelijk voor het ter beschikking stellen van dit contract onderaanneming aan de onderaannemer. 

Een contract op maat 

Een contract onderaanneming op maat

Gebruik maken van een model voor een contract onderaanneming is een goed idee... tenzij je het wil wijzigen of het beter wil afstemmen op jouw persoonlijke situatie. Maar hoe weet je of de aanpassingen die jij wenst ook aanvaardbaar zijn? En hoe formuleer je ze best? Net zoals je de ruwbouw van je werf niet zou toevertrouwen aan de eerste de beste die zich aandient, laat je je contract onderaanneming ook best opstellen door een specialist.

Doe een beroep op een expert van Securex! Onze juristen geven je niet alleen advies over je specifieke situatie, maar stellen ook een contract onderaanneming op maat op voor jouw onderneming of controleren je contract als je het zelf hebt opgesteld of gewijzigd. Heb je daarna nog vragen? Dan helpen we met plezier verder.

Plan een gratis gesprek

Advies van ervaren experten

Een onderaannemingscontract nodig?