Login
Service Contact Lex4You
Login

Zelfstandig accountant worden

Snelgids: richt je eigen zaak op

Afgestudeerd en helemaal klaar om als zelfstandig accountant - vroeger boekhouder - aan de slag te gaan? Uitstekend! Ontdek de verschillende stappen die je doorloopt voor een vlotte start en je bent in geen tijd vertrokken met je droom.

Bespreek je toekomstplannen
E-book: Accountant worden doe je zo

Starten als accountant ... Op eigen benen of in een kantoor? Maak de juiste keuze dankzij ons e-book!

shutterstock_2191978923

Waarom zelfstandig accountant worden?

  • Zelfstandig worden voor je stage geeft je een vliegende start wanneer je begint
  • In de war for talent geeft zelfstandigheid je heel wat flexibiliteit

Erkenning door het ITAA: examens en stage

De eerste stap op de weg naar je eigen accountancykantoor is je officiële erkenning als belastingadviseur of accountant. Die is in België verplicht, omdat je als specialist een beschermd beroep uitoefent.

Alle erkenningen in ons land worden beoordeeld en uitgereikt door het ITAA (Institute for Tax advisors and Accountants). Die instelling is de opvolger van het BIBF en het IAB, die in 2019 samengingen tot één overkoepelende organisatie voor accountants en boekhouders-fiscalisten.

De belangrijkste vereisten voor je beroepserkenning door het ITAA:

  • Toelatingsexamen op basis van je vooropleiding
  • Stagetraject van minimaal drie jaar, met tussentijdse proeven
  • Bekwaamheidsexamen met schriftelijke en mondelinge test

Heb je alles succesvol afgerond? Dan mag je de eed afleggen en word je officieel ingeschreven in het openbare register van accountants.

Let op: tijdens het stagetraject ben je niet in loondienst maar als zelfstandige aan het werk.

Stage als zelfstandig stagiair-accountant

Als stagiair-accountant doe je praktijkervaring op in een ander bedrijf en word je begeleid door een stagemeester. Toch verloopt je stage niet als werknemer, maar onder een zelfstandigenstatuut. Dat betekent dat je net zoals elke ondernemer een eigen zaak opstart. Dat doe je het eenvoudigst met een eenmanszaak, waarmee je als zelfstandige in hoofd- of bijberoep kunt werken.

Dat betekent dat je ook de typische administratieve formaliteiten voor je aansluiting als zelfstandige in orde moet brengen. Ontdekt de vijf stappen van een succesvolle administratieve start.

Een beknopt overzicht van de administratie:

  • Inschrijving bij de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen) en aanvraag van je ondernemingsnummer
  • Activering van je btw-nummer
  • Aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds

Klinkt ingewikkeld? Onze Securex-experten staan klaar om je te helpen en je aansluitingen te regelen.

Je eigen zaak als accountant

Heb je je stage en het bekwaamheidsexamen succesvol afgerond en ben je beëdigd als gecertificeerd accountant? Dan bouw je verder op je zelfstandigenstatuut. Koos je voor een eenmanszaak, kan je overwegen om over te stappen naar een vennootschap

Nu ben je klaar om echt je eigen zaak op te starten. Eén van de belangrijkste vragen daarbij? Het bepalen van je tarief. Wat is een faire prijs voor jou als beginnend specialist?

Hier vind je tips om een concurrentiële prijs voor je dienstverlening vast te leggen.

Starten als zelfstandige

Ontdek hoe je vlot een eigen zaak start in 5 stappen

Welke verzekeringen zijn cruciaal als accountant?

Ondernemen betekent risico’s durven nemen. Met de juiste verzekeringen slaap je op beide oren en kan je je concentreren op de verdere groei van je onderneming.

Wettelijk verplichte verzekeringen voor accountants

Als erkend accountant en boekhoudkundig specialist ben je wettelijk verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Al is dat een slimme voor de meeste zelfstandigen, bijvoorbeeld ook freelancers. Die beschermt je tegen eventuele kosten die het gevolg zijn van beroepsfouten. 

Daarnaast moet je ook een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid afsluiten. Die beschermt je tegen schade aan derden als je onbedoelde fouten maakt. 

Aanvullende verzekeringen

Naast de verplichte verzekeringen zijn ook enkele bijkomende verzekeringen een goed idee: 

  • Zo dekt een hospitalisatieverzekering bijvoorbeeld de kosten van een ziekenhuisopname. Als zelfstandig accountant met een eenmanszaak kun je privé een hospitalisatieverzekering afsluiten. Heb je een vennootschap, dan zet je je hospitalisatieverzekering op via je onderneming. 
  • Gewaarborgd inkomen (arbeidsongevallen in voor werknemers, niet voor zelfstandige) geeft je dan weer recht op een vervangingsinkomen als je een tijdlang niet kunt werken na ziekte of een ongeval. 
  • Als zelfstandige sta je voor een groot stuk zelf in voor je pensioenopbouw. Denk hierbij aan pensioensparen, IPT, VAPZ, POZ, met vaak interessante fiscale voordelen. 
  • Fiscale rechtsbijstand voor de klanten van je kantoor. Voordeel: zekerheid voor jou als zaakvoerder tot betaling van de kosten van je klanten bij een fiscale controle. 
Op en top verzekerd als zelfstandige

Aanvullende verzekeringen van Securex in één pakket

Blijven groeien als accountant

De wetgeving én de praktijk veranderen voortdurend. Je bent als accountant ook verplicht om aan permanente vorming te doen via opleidingen voor minstens 120 uur per 3 jaar. Sinds 2020 tellen ook online webinars door erkende ITAA-opleidingsinstituten mee voor je vorming. 

Regelmatig geven Securex-experten gecertificeerde trainingen en opleidingen samen met  erkende beroepsverenigingen.  Zo specialiseer je je dienstverlening nog meer en schaaf je je kennis van fiscaal en sociaal-juridische onderwerpen verder bij.

Nieuwsbrief voor accountants

Blijf op de hoogte van relevant nieuws en interessante opleidingen

Vragen over je eerste stappen als zelfstandig accountant?

Onze Securex-experten staan klaar om je te helpen.