Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

Hoe je prijs te bepalen als freelancer in 4 stappen

Als toekomstig freelancer, is het niet gemakkelijk een correct dag- en uurtarief te bepalen bij de opstart van je activiteit. Dit kan best een uitdaging betekenen. Als je je huidige levensstijl wilt aanhouden (of zelfs verbeteren), is het cruciaal om dit goed te doen.

Laatst bijgewerkt op 24 november 2021 door Jenny Bjorklof

Stap 1: je kosten berekenen

Je moet met heel wat elementen rekening houden: je beroepskosten (huisvesting), taksen, sociale zekerheid, verzekeringen en uitgaven, zoals: 

  • Vervoerskosten, auto- of mobiliteitskosten
  • Telefoon en internet
  • Uitrusting (laptop, camera ...)
  • Juridische en administratieve kosten
  • Software abonnementen
  • Voedsel en drank
  • Opleiding
  • Marketing

Je moet ook privé-uitgaven zoals voeding, gezondheid en fitness, geschenken, verplaatsingen, hobby’s in gedachten houden. 

Stap 2: je minimum te factureren bedrag bepalen

  • Stap 2a: Bereken je factureerbare uren. Algemeen genomen 3-4 dagen per week. De rest van de tijd presteer je arbeid die je niet aan je klanten kunt doorrekenen: administratie, marketing, opleidingen …
  • Stap 2b: Deel je kosten door je factureerbare uren. Zo krijg je het absolute minimum dat je moet factureren om te overleven. 

Stap 3: je winst bepalen

Voeg toe wat je zelf graag als winst zou willen overhouden nadat de kosten gedekt zijn. 

Stap 4: je uiteindelijke tarief vastleggen

Deel je kosten + de gewenste winst door je factureerbare uren. Deze som komt overeen met je tarief. 

Algemeen mag je nooit minder dan € 45 per uur aanrekenen om voltijds als freelancer in België te kunnen werken op een duurzame basis.

Mogelijk ben je verrast dat dit bedrag zo hoog ligt, maar dit ligt aan het feit dat je als freelancer kosten betaalt en risico’s neemt die de werkgever gewoonlijk dekt. Bijvoorbeeld, als je ziek valt, hoeft je werkgever hier niet voor te betalen. 

Maak een berekening via onze tool

Je kunt ook je loon als bediende vergelijken met je tarief als freelancer of je dagelijkse tarief. Gebruik hiertoe deze berekeningstool.


In plaats van een prijs per uur, is het ook mogelijk te factureren per project, op basis van het resultaat of via voorschot. Of een combinatie van al die zaken.  

Het type opdracht (business impact, risico), de omzet van de klanten (werk je voor meerdere klanten of slechts een beperkt aantal), de grootte van de concurrentie (hoe meer concurrentie, hoe lager de prijs algemeen gesproken), de omvang van het bedrijf (hoe groter de klant, hoe groter het budget over het algemeen neigt te zijn), de sector waarin je zult werken en de regio spelen ook een rol in het tarief. Soms publiceren arbeidsbureaus barometers met gemiddelde prijzen. 

Houd zeker de platformen regelmatig in de gaten, toets dit af in je netwerk of via de Freelancers in Belgium community!

Jenny Bjorklof

Ik ben een ‘super-connector’. Ik hou ervan  de juiste mensen en de juiste kennis te verbinden  om zo mensen vooruit te helpen. Ik ben de community manager van de snel groeiende Facebookgroep Freelancers in België 

Ik ben ook erg actief op LinkedIn en ik bied trainingen aan om dit netwerk optimaal te gebruiken.

Oorspronkelijk kom ik uit  Finland, maar meer dan 10 jaar geleden verhuisde ik naar Gent.