Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

Alcohol en middelen gebruiken terwijl we aan het werk zijn? “better be safe than sorry!”

Ook als zelfstandige is het belangrijk om bewust om te gaan met alcohol en andere middelen op de werkvloer. Middelen hebben een sterke impact op ons bewustzijn en dit kan leiden tot negatieve gevolgen voor de eigen gezondheid en veiligheid maar ook voor anderen. 

Geplaatst op 21 juni 2024

Medicatie… de legale drug

Ziek worden of een ongeval krijgen; het is de nachtmerrie van elke zelfstandige. Je eigen baas zijn is op dat moment een enorm nadeel want er wordt geknabbeld aan je inkomsten. 

Bovendien heb je de volledige verantwoordelijkheid voor je eigen bedrijf; ziek zijn kan leiden tot vertragingen, gemiste deadlines en verlies van klanten. 

Niet plooien en doorgaan!

Medicatie is op dat moment een snelle oplossing om alle lastige symptomen en de onderliggende gezondheidsproblemen snel de kop in te drukken, waardoor je kan blijven doorwerken.  

We kiezen ook alsmaar meer voor een slaap- of kalmeermiddel om de slapeloze nachten op te vangen en de spanningen en paniekaanvallen die ons soms overvallen de baas te kunnen. 

De effecten van deze keuzes zijn niet altijd zo onschuldig als we zouden denken. Zowel acuut als langdurig gebruik van medicatie kan kwalijke gevolgen hebben voor werkprestaties.  

Zo kan dit een impact hebben op: 

  • ons denkvermogen: medicatie kan onze cognitieve functies beïnvloeden, zoals ons concentratievermogen, het geheugen en reactietijd. Dit kan ervoor zorgen dat we niet kunnen presteren zoals we gewoon zijn, fouten maken, belangrijke dingen vergeten; kortom, niet de service bieden die klanten van ons gewoon zijn 
  • onze lichamelijke fitheid: sommige medicijnen kunnen de motoriek en behendigheid beïnvloeden. Bijwerkingen zoals vermoeidheid, misselijkheid, tremor of maag- en darmklachten kunnen zorgen voor afleiding op het werk. Alle inspanningen ten spijt leveren we ook hierdoor ook geen waar voor het geld aan onze klanten 
  • onze veiligheid: medicatie kan onze alertheid verminderen, wat gevaarlijk kan zijn in heel diverse werksituaties, zoals bij heel evidente zaken als het besturen van voertuigen, het bedienen van bepaalde machines, maar evengoed een knipbeurt bij de kapper

Voel je je als zelfstandige ziek of oververmoeid door slaapproblemen, duw dit niet te snel weg door enkel gebruik te maken van een paardenmiddel om er bovenop te komen zonder advies van je arts. Deze kan je namelijk helpen bij het monitoren van het veilige gebruik van medicijnen en advies geven over wat je nodig hebt om er snel bovenop te komen.  

Een glaasje wijn, 2 of 3 misschien? 

De welverdiende ontspannende beloning na het harde werk

Alcohol is nog steeds het meest gebruikte roesmiddel in België 1. Het gebruik van alcohol is sociaal aanvaard en we staan nog weinig stil bij de negatieve gevolgen voor de gezondheid, zeker als we het gevoel hebben dat we gecontroleerd gebruiken. Toch heeft onze lever ongeveer anderhalf uur nodig om één glas alcohol af te breken. Als je 's avonds veel drinkt, kan je dus de volgende ochtend nog onder invloed zijn. Met alle mogelijke gevolgen van dien: ruiken naar alcohol, verlaagde waakzaamheid, niet nakomen van afspraken, imagoschade, enz. Drempels tot gebruik liggen lager als je makkelijk in contact komt met middelen, stress ervaart of omwille van sociale druk.  

Experts pleiten voor gecontroleerd alcoholgebruik. Hier zijn alvast enkele belangrijke overwegingen en tips die je kunt volgen: 

  1. Begrijp je alcoholgebruik: Het is belangrijk om te weten hoeveel je echt drinkt. Een standaardglas bier, wijn, aperitief of digestief bevat ongeveer 10 gram alcohol. Houd rekening met de grootte van de glazen, vooral bij speciale bieren. 
  2. De regel van 10 standaardglazen per week: Volwassenen vanaf 18 jaar wordt aangeraden om maximaal 10 standaardglazen alcohol per week te drinken, verdeeld over meerdere dagen. Zorg ook voor minstens 2 alcoholvrije dagen per week.  
  3. Houd je alcoholgebruik bij: Noteer dagelijks hoeveel standaardglazen je drinkt. Dit helpt je bewust te worden van je gewoontes. 
  4. Stel een limiet en maak duidelijke afspraken met jezelf: Een vrijblijvende houding zoals “we zullen wel zien” zal niet helpen. Maak concrete afspraken met jezelf over hoeveel je wilt drinken en houd je daaraan. Begin met realistische doelen en pas ze indien nodig aan. 
  5. Probeer een maand zonder alcohol: Doe mee aan “Dry January” of “Sober October”. Studies tonen aan dat mensen daarna in gezondere hoeveelheden blijven drinken. 
  6. Bewegen: Als je alcohol gebruikt om stress tegen te gaan, probeer dan te sporten als gezond alternatief. 
  7. Drink water: Soms drinken we uit dorst. Probeer eerst een groot glas water of thee voordat je naar alcohol grijpt. 
  8. Eet voor en tijdens het drinken: Voedsel absorbeert alcohol, dus eet voor en tijdens het drinken om de effecten te verminderen. 
  9. Zoek professionele hulp: Als je merkt dat gecontroleerd drinken moeilijk is, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen. Een therapeut kan je helpen bij het stellen van realistische doelen en het ontwikkelen van een gezonde relatie met alcohol. 

Onthoud dat iedereen anders is en dat wat voor de een werkt, niet altijd voor de ander geldt. Luister naar jezelf, wees eerlijk en zoek de juiste balans tussen genieten en verantwoordelijkheid nemen.  

Securex als rots in de branding

Voel je dat het allemaal te veel wordt, grijp dan tijdig in. Weet dat Securex voor je klaar staat. Zo organiseren we gratis e-learnings rond topics als weerbaarheid. Heb je een specifieke vraag rond je fysiek of mentale gezondheid? Dan kan je terecht bij een van onze gezondheidsmedewerkers. Zij staan je bij met het juiste advies of verwijzen je door naar de juiste professional. Neem zeker ook een kijkje op deze pagina over mentaal welzijn bij zelfstandigen.

Nood aan advies op maat?

Ontdek gerelateerde artikels