Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

Een stagiair, iets voor u?

Het nieuwe academiejaar staat voor de deur. Ook nu weer zijn veel studenten op zoek naar een stageplaats. Om praktijkervaring op te doen die aansluit bij hun studierichting. Sommige hogescholen en universiteiten nemen zo’n stageperiode trouwens op in hun curriculum. Overwoog ú al om een stagiair een plekje te geven?

Laatst bijgewerkt op 28 augustus 2019 door Yasmina Nouri

Mag ik een stagiair aannemen?

Absoluut. Zowel werkgevers in overheidsdiensten als in de privésector mogen een stagiair aanwerven.

Top! Waar vind ik een stagiair?

Er zijn verschillende mogelijkheden. U kunt rechtstreeks contact opnemen met hogescholen en universiteiten waarvan het curriculum overeenstemt met het profiel dat u zoekt. U plaatst de vacature eventueel op uw eigen website, of op gespecialiseerde platforms zoals Student.be of Mijnstage.be.

Wat zijn de voorwaarden? Moet ik een overeenkomst opstellen en een Dimona-aangifte doen?

Dat hangt af van de situatie van de jongere. Studeert hij momenteel nog? Moet hij verplicht een stage volgen in het kader van zijn studies? Of wil hij gewoon professionele ervaring opdoen?

Omdat het een regionale materie betreft, gelden er verschillende voorwaarden – te veel om allemaal uit de doeken te doen. Daarom gaan we hier niet in op stages voor jongeren met een alternerende opleiding of werkzoekenden. U vindt daarover meer informatie op Lex4You.

Verplichte studiestage

In dit geval moet u een drieledige overeenkomst afsluiten met de student en zijn academische instelling. Die laatste bepaalt de stagevoorwaarden zoals duur, werkrooster, taken en verbrekingsvoorwaarden.

Verplichte studiestages zijn onbezoldigd. Toch mag u bepaalde onkosten vergoeden die de student maakt in het kader van zijn stage. Denk aan vervoer en maaltijden.

U hoeft geen loonbriefje te maken, noch een Dimona-aangifte te doen. Let op: wordt de duurtijd van de stage niet expliciet bepaald? En werkt de student meer dan 60 dagen bij uw organisatie in één academiejaar? Dan moet u een ‘Dimona without DmfA’ opstellen. U moet de stagiair sowieso inschrijven in uw personeelsregister. En als u een zelfstandige ondernemer bent, moet u zich aansluiten bij een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk (EDPBW).

Beroepsinlevingsstage (BIS)

Een BIS is een vrijwillige stage in een bedrijf, overeengekomen tussen de werkgever en de stagiair. En dat buiten het reglementaire kader en schoolse of academische verplichtingen. 

U dient een schriftelijke overeenkomst op te stellen met een aantal verplichte meldingen en formaliteiten.

U betaalt een stagevergoeding waarvoor wél een minimum- maar geen maximumbedrag geldt. De bedragen en berekeningswijzen verschillen naargelang de regio. Lees er meer over in ons dossier rond stages/opleidingen. En check op Lex4You onze sociolist (zoek op ‘stagiairs inleving’ en ‘beroepsinlevingsovereenkomst’).

U moet verder:

  • een ‘Dimona without DmfA’ opstellen
  • een verzekering afsluiten voor de stagiair
  • u aansluiten bij een Externe Dienst voor Bescherming en Preventie op het Werk (EDPBW)

Wat moet ik ter beschikking stellen van mijn stagiair?

Een werkplek, het nodige materiaal om zijn taken te kunnen uitvoeren (computer, kantoorbenodigdheden, werkkleren, ...) en een toegangspasje voor uw kantoor. U moet ook iemand aanduiden die de stagiair begeleidt en als aanspreekpunt dient. 

Zo, u bent helemaal klaar om een stagiair te verwelkomen volgens het boekje!

Yasmina Nouri
Legal Advisor

Yasmina Nouri is juridisch adviseur bij de afdeling ‘Legal Information & Know How’ (LIKH) van Securex. Ze volgt en analyseert de sociale wetgeving op de voet en schrijft artikels en fiches die op Lex4you worden gepubliceerd. Yasmina leidt ook het webinar over sociale actua.

Dit zou u ook kunnen interesseren: