Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

Meebuigen bij tegenwind: hoe je veerkracht versterken.

Wat maakt dat jij zelfstandig ondernemer bent geworden? Grote kans dat je gedreven wordt door een innovatief idee, een duidelijke droom of een onmiskenbaar talent. En dat gaat vaak gepaard met hard werken. Soms gaat het goed vooruit, haal je veel voldoening en trots uit wat je doet. Soms ervaar je periodes van zorgen, stress of tegenslagen. 

Dat is normaal, en daar ben je niet alleen in. Gelukkig zijn er heel wat zaken die je kan ondernemen om erover te waken dat die lastige momenten niet uit de hand lopen.   

Veerkracht is het vermogen om mee te buigen bij tegenwind, en daarna terug recht te komen. Met deze tips helpen we je om je veerkracht, en dus je mentaal welzijn op peil te houden. 

Geplaatst op 12 juni 2024
  1. Vitaliteit

    Wil je je goed kunnen blijven concentreren, oplossingen zien bij uitdagingen, je grenzen kunnen bewaken? De basis is een goeie gezondheid. Een uitgeput brein is niet de beste ondernemer. Investeer in een goede energiehuishouding met een degelijke nachtrust, gezonde maaltijden en voldoende beweging. Een drie-tal keer per week een uurtje matig intensief bewegen doet wonderen, ook voor je mentaal welzijn. Het draagt bij aan positieve emoties, betere inzichten en helpt loslaten wat je niet kunt beïnvloeden.

  2. Op tijd deconnecteren 

    Ook al ben je heel gedreven om jouw eigen zaak tot een succes te maken, toch is het absoluut noodzakelijk om ook regelmatig bewust los te koppelen en tijd te maken voor iets anders. Niemand is gemaakt om de hele tijd in ‘waakzaamheidstand’ te staan door op elk moment telefoontjes, berichtjes, mailtjes te willen beantwoorden. Het maakt je minder performant. Als je doet of alles hyperbelangrijk en hyperdringend is, en hier en nu moet beantwoord worden, dan verlies je op de duur het vermogen om hoofd- van bijzaken te onderscheiden, om te weten wat écht belangrijk is. Dus zet die GSM af en toe uit en geef dan volle aandacht aan je gezelschap, je hobby, je maaltijd,… Een slimme ondernemer investeert in diverse levensdomeinen (vrienden en familie, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling,…) en niet enkel in de zaak.  

  3. Daarom doe ik het

     

    Stel jezelf regelmatig de vraag: waarom doe ik deze job? Waar precies wil ik het verschil maken?  Een kapper wordt misschien gedreven door de wens mensen te laten stralen, een loodgieter bouwt mee aan een thuis, en een IT-consultant zorgt voor succesvolle ondernemingen. Wat is jouw drijfveer? Verbinden met het grotere verhaal achter je onderneming geeft een boost. Het helpt je je tijd en energie aan de juiste dingen te besteden (je prioriteiten) en stimuleert zingeving. Ons brein heeft dat nodig: zingeving vormt een van de belangrijke bronnen van gelukshormonen. 

  4. Omring je met anderen

    Ondernemen hoef je niet alleen te doen. Gun jezelf een klankbord, iemand om met je mee te denken, om ervaringen uit te wisselen. Dit houdt je kijk op je zaak en jezelf als ondernemer gezond. Maak je lid van een netwerkorganisatie, neem een coach onder te arm en spreek eens af met collega-ondernemers. Successen delen versterkt de voldoening, lastige uitdagingen en zorgen delen vergroot de sociale steun en het oplossingsgericht denken.  

  5. Prioriteiten stellen: moet ik het nu doen?  

    Ken je deze 3 gouden vragen: Moet ik het doen? Moet ik het doen? Moet ik het nu doen?  

    Het lijkt logisch: de meest efficiënte manier van werken is al je to-do’s afwerken, en de dringende zaken er steeds tussen nemen. Niets is minder waar.  Hoe meer reflexmatig je te werk gaat, hoe meer tijd je verliest aan taken die je misschien eigenlijk niet eens hoefde te doen. Omdat je ze aan iemand anders had kunnen delegeren of omdat ze te weinig bijdragen aan het succes van jouw onderneming. Niet elke klant is een goede klant, niet elke opdracht is een goede opdracht. 

    Bij de opmaak van je planning maak je dus best een onderscheid tussen wat belangrijk is (draagt bij tot het succes van jouw doel) en wat dringend is. Zo hou je je focus op wat de echte prioriteiten zijn voor jouw onderneming.  

    Zaken die belangrijk zijn maar niet dringend, kun je inplannen. Je hoeft ze niet onmiddellijk te doen. En hou in je planning voldoende bufferruimte voor zaken die belangrijk en ook dringend zijn. Dan moet je wel eens alles laten vallen om dit onmiddellijk in orde te brengen. 

    Maar maak multi-tasken niet tot jouw tweede natuur. Niet elke vraag is dringend, en al helemaal niet alles is belangrijk. Er gaat zoveel tijd en energie verloren door verschillende taken door elkaar te doen, of je steeds te laten onderbreken. Slimme ondernemers durven hun GSM eens uitzetten voor een concentratietaak, checken hun e-mail slechts een paar keer per dag en durven “neen” zeggen.  

  6. Een gezonde mindset




    Het leven van een zelfstandige kent vele uitdagingen, en niet alles loopt zoals gepland. Electriciteitspanne op een drukke verkoopsdag, de cijfers die tegenvallen, een klant haakt af,… 

    Dit kan zorgen geven en tot piekeren leiden. Dit is heel normaal. Toch kun je met een gezonde mindset zorgen dat je dit op tijd ombuigt, want piekeren put uit. 

    1. Focus je zoveel mogelijk op die zaken die jij zelf kunt beïnvloeden: Stel jezelf de vraag: wat zou een goede eerste stap kunnen zijn? Wat kan ik proberen? Hoe zouden anderen hiermee omgaan? Wie kan mij hierbij helpen? Hoe kan ik dit voorkomen?

    2. Zet een stap in de tijd: hoe zal ik hier later op terugblikken? Wat zal ik hieruit geleerd hebben?

    3. Vergeet de positieve zaken niet: Wat loopt wel goed? Wat mag absoluut blijven zoals het is?

Wil je die positieve mindset trainen? Maak er dan een goede gewoonte van om elke dag opnieuw af te sluiten met de vraag: Wat was positief in deze dag? Je zal merken: je krijgt steeds meer oog voor alle kleine en grote gelukjes. En die geven tegenwicht voor alle moeilijkere momenten en tegenslagen die er ongetwijfeld ook gaan zijn.  

Securex als rots in de branding

Voel je dat het allemaal te veel wordt, grijp dan tijdig in. Weet dat Securex voor je klaar staat. Zo organiseren we gratis e-learnings rond topics als weerbaarheid. Heb je een specifieke vraag rond je mentale gezondheid? Dan kan je terecht bij een van onze gezondheidsmedewerkers. Zij staan je bij met het juiste advies of verwijzen je door naar de juiste professional. Neem zeker ook een kijkje op deze pagina over mentaal welzijn bij zelfstandigen.

Nood aan advies op maat?

Ontdek gerelateerde artikels