Login
Service Contact Lex4You
Login

FAQ over Re-integratie

Op 1 oktober verandert de wetgeving rond re-integratie. Er bestaan nu 2 aparte procedures, de eerste procedure over de re-integratie trajecten. De tweede procedure over het vaststellen van de definitieve ongeschiktheid zal pas later ingaan. 

Op deze pagina vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Melding van een arbeidsongeschiktheid

Re-integratietraject

Vanaf 1 oktober is enkel de nieuwe wetgeving van kracht: er is geen overlapping tussen oude en nieuwe.  Dat impliceert dat

  • Re-integratietrajecten die opgestart werden voor 1/10 maar waarvan de re-integratiebeoordeling plaatsvindt na 1/10 de nieuwe modaliteiten zullen moeten volgen. Dat betekent dat de arbeidsarts de oude D-beslissing (ongeschikt zonder mogelijkheid van aangepast werk) niet meer zal kunnen kiezen.
  • Re-integratiebeoordelingen die uitgevoerd werden voor 1/10 en waarbij de arbeidsarts de beslissing B of E genomen heeft op 1/10 zullen afgesloten worden.  Er kan dan geen verdere opvolging gebeuren. 

De adviserende geneesheren van de ziekenfondsen kunnen geen re-integratieverzoeken en ook geen kennisgevingen tot vaststelling van definitieve ongeschiktheid meer sturen. 

Uiteraard blijven de mutualiteiten en hun adviserende geneesheren wel een belangrijke rol hebben in de begeleiding van arbeidsongeschikte werknemers. Om dit te concretiseren werd er binnen de mutualiteiten een nieuwe functie gecreëerd: de Terug naar werk coaches. Zij zullen ook trajecten opzetten om de arbeidsongeschikte werknemers te helpen het werk te hervatten. 

Er zijn plannen binnen de ziekte verzekering plannen om de langdurig zieken te responsabiliseren om mee te werken aan die trajecten (met mogelijkheid tot financiële sancties).

Deze trajecten zijn niet te verwarren met de re-integratietrajecten waarvan sprake in deze tekst; en waarbij de wetgeving geen (financiële) sancties voorziet verwijzen we naar Lex4you.

Vaststelling definitieve ongeschiktheid

In de tussenliggende periode kan na een B-beslissing (definitief ongeschikt met aangepast werk mogelijk) bij een re-integratiebeoordeling nog een medische overmacht worden ingeroepen.

Lees hierover meer op: