Login
Service Contact Lex4You
Login

Wees klaar voor de welzijnsinspectie op de werkvloer

Ons praktische advies

Zorg voor welzijn op het werk is cruciaal voor elk bedrijf. De welzijnsinspectie controleert de naleving van de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften. Ze biedt advies en ondersteuning via onaangekondigde of geplande bezoeken. Bij niet-naleving volgen maatregelen, van waarschuwingen tot sluiting van het bedrijf. Wees voorbereid.

Laatst bijgewerkt op 3 februari 2025 door Steffi François

Hoe werkt een inspectiebezoek? 

Het bezoek vindt plaats in 2 fasen: 

  1. Rondleiding door het bedrijf: de inspecteur onderzoekt de werkruimten en sociale ruimten (eetzaal, kleedkamers, enz.) die toegankelijk zijn voor de werknemers. 
  2. Controle van wettelijke documenten: de inspecteur controleert bepaalde documenten die wettelijk verplicht zijn (bv. risicoanalyse voor bescherming van het moederschap, instructie voor eerste hulp, enz.)

Aan het einde van het bezoek ontvangt het bedrijf een rapport met opmerkingen en geconstateerde overtredingen. De bijbehorende correcties moeten snel worden uitgevoerd, met een actieplan dat de te nemen maatregelen en de deadlines vervat. 

Hoe bereid je je voor? 

Hier zijn een paar dingen die gecontroleerd kunnen worden:  

  • Brandblusapparatuur: Zorg dat brandblussers en andere brandblusapparatuur beschikbaar en gemakkelijk toegankelijk zijn.
  • Nooduitgangen en vluchtroutes: Controleer of deze duidelijk aangegeven zijn en vrij van obstakels. 
  • Eerste hulp: De EHBO-doos moet aanwezig en toegankelijk zijn.  
  • Werkplekken: Richt de werkplekken goed in en zorg voor geschikte collectieve en individuele beschermingsmiddelen.   
  • Opslagruimtes: Organiseer opslagruimtes, berg materialen goed op en houd gangpaden vrij.... 

Documenten om bij de hand te hebben 

Tijdens een inspectie worden verschillende documenten gecontroleerd. Zorg dat de volgende items up-to-date zijn en klaar om te presenteren.:  

  • Identificatiedocument: Vul het identificatiedocument in met de taken en plichten van je Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (IDPB). 
  • Contactgegevens van preventiespelers: Hang de contactgegevens van je preventieadviseurs op een gemakkelijk bereikbare plaats op. 
  • Beleid en risicoanalyse: Zorg dat je risicoanalyse up-to-date is en voer het welzijnsbeleid in. 
  • Onthaal van nieuwe werknemers: Organiseer de introductie en training van nieuwe werknemers op de juiste manier.  
  • Psychosociale documentatie: Bewaar documenten met betrekking tot psychosociale risico's, waaronder risicoanalyses en interventieprocedures, feitenlogboeken van derden, enz. 
  • Gezondheidstoezicht: Houd een bijgewerkte lijst bij van werknemers die onder medisch toezicht staan, organiseer de nodige onderzoeken en bewaar de gezondheidsbeoordelingsformulieren van de bedrijfsarts. 
  • Verplichte technische inspecties: Bewaar de certificaten van technische inspectie voor je apparatuur en voer de aanbevelingen van de Externe Dienst voor Technische Inspecties (EDTI) uit. 

...

Maar ook... 

Informeer je werknemers over de geldende veiligheids- en welzijnsprocedures. Organiseer regelmatig (bij)scholingen om je personeel bewust te maken van de risico's en preventieve maatregelen. 

Hoe kan Securex je helpen? 

Bekijk onze uitgebreide gids voor een gedetailleerd overzicht van de essentiële aspecten van welzijn op het werk en de wettelijke documenten die je bij de inspectie moet voorleggen. De gids biedt duidelijke juridische uitleg om je te helpen aan de wettelijke vereisten te voldoen. 

Lees onze gids


Als er een inspectiebezoek gepland is of al heeft plaatsgevonden, neem dan contact op met je preventieadviseur voor de nodige assistentie. 

  Voor onze SEPP Securex klanten hebben we een handige checklist samengesteld. Deze bevat alle benodigde documenten, inclusief templates en aanvullende informatie, om je stap voor stap te begeleiden.  

Steffi François
Preventieadviseur niveau II - Securex

Steffi François is al drie jaar preventieadviseur niveau II bij Securex. Als voormalig bewakingsagent op een productiesite heeft ze een sterke ervaring opgebouwd in veiligheid en welzijn op het werk. Tegenwoordig bezoekt Steffi bedrijven, analyseert ze risico's en adviseert ze werkgevers over hoe ze het welzijn van hun werknemers kunnen verbeteren. Gepassioneerd door ergonomie, is ze ook opgeleid als ergo-coach en sensibiliseert ze werknemers over het belang van ergonomie in verschillende sectoren (schoonmaak, magazijn, transport, administratie, enz.). 

Meer welzijn op het werk

Investeren in het welzijn van je werknemers loont