Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Een beding van exclusieve tewerkstelling of exclusiviteitsbeding?

Je kan jouw werknemers niet verbieden om buiten hun werkrooster te werken voor één of meerdere andere werkgevers.

Laatst bijgewerkt op 25 januari 2024

Oude situatie: geen algemeen exclusiviteitsbeding

Het exclusiviteitsbeding is het beding waarin de werknemer er zich toe verbindt het geheel van zijn activiteiten te verrichten voor rekening van de onderneming die hem tewerkstelt en geen andere activiteit aan te nemen zonder uitdrukkelijke toestemming van de werkgever.

In het verleden heeft de rechtspraak dit soort beding als geldig beschouwd op voorwaarde dat het verbod zich beperkte tot concurrerende activiteiten of activiteiten die een correcte uitvoering van de arbeidsovereenkomst zouden kunnen belemmeren.

Een algemeen exclusiviteitsbeding dat elke andere professionele activiteit van de werknemer verbiedt, was dus al niet geldig. Zulke clausule vormt immers een inbreuk op de privacy van de werknemer.

Huidige situatie: strengere regels

Sinds de omzetting in België van de Europese regels inzake transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden werden de regels in de wet verduidelijkt [1].

Je kan jouw werknemers niet verbieden om:

  • Buiten hun werkrooster te werken voor één of meerdere andere werkgevers
  • Of hen om die reden onderwerpen aan een nadelige behandeling, behalve indien dit wettelijk is toegelaten.

Betekent dit dan dat je geen exclusiviteitsbeding meer mag afsluiten met jouw werknemer?

Dit beding is nu uitdrukkelijk verboden, tenzij:

  • Wordt verduidelijkt dat de werknemer tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst de werkgever geen concurrentie mag aandoen, zelfs al gaat het om eerlijke concurrentie
  • Of wordt verduidelijkt dat de werknemer zich ervan moet onthouden, zowel gedurende de overeenkomst als na het beëindigen daarvan, daden van oneerlijke concurrentie te verrichten of een bedrijfsgeheim of persoonlijke of vertrouwelijke aangelegenheden waarvan hij of zij in de uitoefening van de beroepsarbeid kennis kan krijgen op onrechtmatige wijze te verkrijgen, te gebruiken of openbaar te maken

Voorbeeld: exclusiviteitsbeding

Je stelt een werknemer deeltijds te werk. Je kunt hem niet verbieden een andere baan uit te oefenen buiten het werkrooster, behalve wanneer het gaat om een concurrerende activiteit.

[1] Artikel 20 van de wet van 7 oktober 2022

Alle artikelen over Soorten clausules