Naast de gewoonlijke bepalingen kunnen partijen nog andere, meer specifieke nuttige bedingen in de arbeidsovereenkomst opnemen. De praktijk leert inderdaad dat het ontbreken hiervan voor moeilijkheden kan zorgen, zowel bij de uitvoering als bij de verbreking van de overeenkomst.
In deze fiche brengen we een aantal van die bedingen nog eens voor het voetlicht. Het concurrentiebeding en het scholingsbeding verdienen omwille van hun aard een ruimere aandacht en worden in aparte fiches besproken. U vindt deze ook terug onder de rubriek Arbeidsovereenkomst sluiten.
Merken we op dat het proefbeding sinds 1 januari 2014 afgeschaft werd. Dit betekent dat de werknemer en de werkgever geen proeftijd meer kunnen voorzien in een arbeidsovereenkomst gesloten vanaf 1 januari 2014. Als de partijen dit toch doen, dan moet het proefbeding hoe dan ook als ongeldig worden beschouwd. Dit proefbeding zou dus nietig zijn.
De proeftijd blijft vanaf 1 januari 2014 van toepassing in de overeenkomsten voor tewerkstelling van studenten en in de overeenkomsten geregeld door de wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers.
Indien je juridische bijstand wenst voor het opmaken van deze clausules, aarzel niet jouw Securex Legal advisor te raadplegen.