Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Lees eerst even dit …

Wanneer een werkgever één (of meerdere) van zijn werknemers uitleent aan een andere werkgever waarbij deze laatste deze werknemer(s) gebruikt en een deel van het werkgeversgezag over hen uitoefent, is er sprake van terbeschikkingstelling.

Laatst bijgewerkt op 7 januari 2025

De terbeschikkingstelling van personeel wordt in de praktijk ook wel het ‘uitlenen’ of ‘detacheren’ van werknemers genoemd.

In België is de terbeschikkingstelling van werknemers in principe verboden door de wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers. Dit verbod is destijds ingevoerd om zogenaamde koppelbazerij tegen te gaan.  Onlangs heeft het Hof van Cassatie zelfs gesteld dat deze verbodsbepaling van openbare orde is[1]. Op dit principieel verbod bestaan wel een aantal uitzonderingen.

In deze fiche vind je informatie over het verbod op de terbeschikkingstelling van werknemers, de uitzonderingen op dit verbod en de sancties in het geval van onwettige terbeschikkingstelling van werknemers.

[1] Arrest van het Hof van Cassatie van 15 februari 2016.

Alle artikelen over Terbeschikkingstelling van werknemers