Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat zijn de sancties indien een werknemer in strijd met de wet ter beschikking gesteld wordt bij een gebruiker?

Verboden terbeschikkingstelling kan burgerrechtelijke, strafrechtelijke en administratiefrechtelijke sancties tot gevolg hebben.

Laatst bijgewerkt op 22 januari 2024

Bovendien wordt deze verbodsbepaling aanzien als van openbare orde[1]. De samenwerkingsovereenkomst tussen de gebruiker en de oorspronkelijke werkgever is dan ook nietig. Hierdoor wordt deze overeenkomst als onbestaande beschouwd en is de hierop gebaseerde factuur dan ook niet opeisbaar. De werkgever riskeert met andere woorden dat de externe diensten gepresteerd door zijn werknemer niet vergoed zullen worden terwijl hijzelf wel verder het loon van deze werknemer moest betalen.

Burgerrechtelijke sancties

Werknemer-gebruiker

De overeenkomst waarbij een werknemer in dienst wordt genomen om ter beschikking gesteld te worden van een gebruiker is zoals gezegd nietig, en dit vanaf het begin van de uitvoering van de arbeidsprestaties bij de gebruiker.

De gebruiker en de in strijd met de wet ter beschikking gestelde werknemer worden beschouwd als verbonden door een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur vanaf het begin van de uitvoering van de arbeid.

Indien de gebruiker een einde wenst te stellen aan de arbeidsovereenkomst, zal hij de normale opzegtermijnen in acht moeten nemen.  De werknemer daarentegen kan de arbeidsovereenkomst beëindigen zonder opzegtermijn noch opzegvergoeding. Van dit recht kan de werknemer gebruik maken tot op de datum waarop hij normaal niet meer ter beschikking van de gebruiker zou zijn gesteld.

Gebruiker-oorspronkelijke werkgever

De gebruiker en de oorspronkelijke werkgever die de werknemer ter beschikking heeft gesteld in strijd met het principieel verbod, zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de sociale bijdragen, lonen, vergoedingen en voordelen die uit de overeenkomst voortvloeien.

Strafrechtelijke en administratieve sancties

Voor een overzicht van de toepasselijke strafrechtelijke en administratieve sancties verwijzen we u naar het trefwoord “Uitzendarbeid en terbeschikkingstelling” in de fiche “Sociaal Strafwetboek – 4. De inbreuken” in ons dossier Sociaal Strafrecht. U vindt dit dossier in de rubriek Sociaal/Dossiers.

 

 

[1] Arrest van het Hof van Cassatie van 15 februari 2016.

Alle artikelen over Terbeschikkingstelling van werknemers