De sekswerker heeft vier vrijheden. De werknemer heeft altijd het recht:
- Een seksuele partner te weigeren
- Specifieke seksuele handelingen te weigeren
- De activiteit te allen tijde te onderbreken of stop te zetten
- Zelf voorwaarden te stellen aan de seksualiteit of seksuele daad
Het gebruik van dit recht hoeft niet gerechtvaardigd te worden door de werknemer. Bovendien kan het uitoefenen van dit recht niet worden beschouwd als een tekortkoming bij de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. De wet stelt dit recht gelijk met een afwezigheid van het werk met behoud van het normale loon.
Als werkgever mag je niet eenziijdig een einde maken aan de arbeidsovereenkomst of een ongunstige maatregel nemen tegen je werknemer die dit recht uitoefent. Neem je een ongunstige maatregel binnen zes maanden na de uitoefening van dit recht? Dan moet je bewijzen dat de maatregel is genomen om redenen die niets te maken hebben met de uitoefening van dit recht. Als je dit niet doet, moet je:
- ofwel een forfaitair bedrag gelijk aan 6 maanden brutoloon betalen, ofwel een vergoeding die overeenkomt met de werkelijk geleden schade bij ongunstige maatregelen.
- ofwel een forfaitair bedrag gelijk aan 6 maanden brutoloon betalen, zonder een vergoeding voor de werkelijk geleden schade bij verbreking van de arbeidsovereenkomst.