Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Bijzondere overeenkomsten

Naast de gewone arbeidsovereenkomst bestaan er een reeks bijzondere overeenkomsten voor bepaalde categorieën van werknemers: de studenten, de werknemers met een flexi-job, de seizoenarbeiders... Er bestaan ook specifieke bepalingen voor de vrijwilligers. Ontdek de bijzondere regels die deze verschillende overeenkomsten regelen hier.

Afhankelijk van uw paritair comité zijn afwijkingen mogelijk. Bekijk deze sectorale afwijkingen via Paritaire Comités.

Studentenarbeid - De studentenovereenkomst

De tewerkstelling van een student moet vanuit verschillende hoeken bekeken worden, waaronder het arbeidsrecht en meer bepaald de studentenovereenkomst die gesloten moet worden. Hierna geven we een antwoord op de vragen over de tewerkstelling van een student met een studentenovereenkomst.

Studentenarbeid - De socialezekerheidsaspecten

Hierna geven we een antwoord op de vragen over de socialezekerheidsaspecten van de tewerkstelling van een student. We gaan ondermeer na onder welke voorwaarden de werkgever van de verlaagde sociale bijdragen kan genieten wanneer hij een student tewerkstelt.

Alle artikelen over Studentenarbeid - De socialezekerheidsaspecten
Sluiten

Studentenarbeid - De fiscale aspecten

De tewerkstelling van een student moet vanuit verschillende hoeken bekeken worden. Hierna geven we een antwoord op de vragen over de fiscale aspecten van de tewerkstelling van een student.

Handelsvertegenwoordiger

De handelsvertegenwoordiger is een werknemer die zich verbindt tegen loon cliënteel op te sporen en te bezoeken met het oog op het onderhandelen over en het sluiten van zaken, verzekeringen uitgezonderd, onder het gezag, voor rekening en in naam van één of meer opdrachtgevers. Hoewel de handelsvertegenwoordiger aan de regels van toepassing op de arbeidsovereenkomst voor bedienden onderworpen is, voorziet de wet op bepaalde punten een bijzonder statuut, dat we hier bespreken.

Gelegenheidsarbeiders in de landbouw- en tuinbouwsector

De regeling van de gelegenheidsarbeid in de land- en tuinbouwsector is een gunstregime voor de tewerkstelling van gelegenheidsarbeiders: de bijdragen die voor de gelegenheidsarbeiders verschuldigd zijn, worden immers niet berekend op basis van het werkelijke loon, maar op basis van een forfaitair dagloon, en dit gedurende een bepaald aantal arbeidsdagen.

Gelegenheidswerknemers in de begrafenissector

Via het systeem van gelegenheidswerknemers in de begrafenissector kan je personeel tewerkstellen voor onverwachte prestaties van heel korte duur die onregelmatig zijn, en specifiek zijn voor de sector. Gelegenheidswerknemers in de begrafenissector krijgen geen voorkeursbehandeling op het gebied van sociale zekerheid.

Extra's: gelegenheidswerknemers in de horeca

Het systeem van gelegenheidsarbeid in de horeca biedt de mogelijkheid om goedkoop bij te verdienen met occasionele contracten van maximum 2 dagen. Het bestaat naast die andere manier om goedkoop bij te verdienen in de horeca: de flexi-jobs. Hierna bespreken we de voorwaarden en de sociale en fiscale behandeling van het systeem van de extra's.

Flexi-jobs

Er bestaan meerdere bijzondere vormen van tewerkstelling, zoals studentenarbeid, uitzendarbeid, flexi-jobs. Als u meer wilt weten over flexi-jobs en hun specifieke kenmerken, klik dan hier.

Uitzendarbeid - Algemene principes

Uitzendbureaus doen meer dan enkel arbeidsbemiddeling. Uitzendbureaus treden niet enkel op tijdens het proces van rekrutering en selectie, maar creëren ook een juridische band met hun werknemers, de uitzendkrachten, door het sluiten van een arbeidsovereenkomst. Uitzendbureaus zijn dus volwaardige werkgevers en uitzendkrachten volwaardige werknemers.

Uitzendarbeid - De overeenkomst voor uitzendarbeid

Wanneer een onderneming een beroep doet op uitzendarbeid, komt een driepartijen-relatie tot stand tussen het uitzendbureau, de uitzendkracht en de gebruiker. Hierna vindt u meer informatie over de overeenkomst voor uitzendarbeid.

Alle artikelen over Uitzendarbeid - De overeenkomst voor uitzendarbeid
Sluiten

Uitzendarbeid - Praktische vragen

Gelet op het bijzonder karakter van de uitzendarbeidrelatie, komen volgende vragen aan bod : heeft de uitzendkracht recht op feestdagen, op gewaarborgd loon, op jaarlijkse vakantie, ...? U leest het antwoord op deze praktische vragen hier.

PAB of PVB - Tewerkstelling via een persoonlijk assistentiebudget of een persoonsvolgend budget

Een persoonlijk assistentiebudget (PAB) is een budget dat het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) aan een persoon met een handicap geeft om assistentie thuis, op school of op het werk te organiseren en te financieren.

Kunstenaars

Kunstenaars of kunstwerkers in de nieuwe benaming vanaf 01/01/2024 hebben een specifiek sociaal statuut. Het eigen sociaal statuut voor de kunstenaars heeft onder meer tot doel hen, net als alle andere werknemers en zelfstandigen, een afdoende bescherming te bieden tegen de verschillende sociale risico’s. Om van deze bescherming te genieten, dienen er wel bijdragen betaald te worden die gelinkt zijn aan het inkomen en het statuut van de begunstigde. Volg onze gids om meer te weten.

Huisarbeiders

De reglementering betreffende de huisarbeid zag het daglicht in 1996 om een betere juridische bescherming te bieden aan de werknemer die van thuis uit besloot te werken. Naast de gewone bepalingen die gelden voor elke arbeider of bediende zijn er ook specifieke bepalingen op de huisarbeiders van toepassing. Hierna leest u meer over deze bijzonderheden.

Dienstboden

De dienstbode is de werknemer die hoofdzakelijk handenarbeid van huishoudelijke aard voor de privébehoeften van de werkgever (fysieke persoon) of zijn gezin verricht. Lees hierna meer over de dienstboden.

Huispersoneel - geen dienstbode

Huispersoneel zijn werknemers die hoofdarbeid of handenarbeid uitvoeren, die geen huishoudelijke arbeid is, binnen of buiten het huis van de werkgever, voor de privé-behoeften van deze werkgever of van zijn gezin. Lees hierna meer over het huispersoneel.

Vrijwilligers

Het vrijwilligerswerk wordt in België strikt gereglementeerd en roept een aantal juridische vragen op: wat is vrijwilligerswerk?Welke verzekeringen moeten afgesloten worden? Welke vergoedingen kan men voor vrijwilligerswerk toekennen? U leest het hier.