Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat is een gelegenheidsarbeider in de landbouwsector?

De regeling van de gelegenheidsarbeid in de land- en tuinbouwsector is een gunstregime voor de tewerkstelling van gelegenheidsarbeiders. De bijdragen die voor de gelegenheidsarbeiders verschuldigd zijn, worden niet berekend op basis van het werkelijke loon, maar op basis van een forfaitair dagloon, en dit gedurende een bepaald aantal arbeidsdagen.

Laatst bijgewerkt op 8 januari 2025

Principe

Als gelegenheidsarbeider wordt beschouwd:

  • De handarbeider die ressorteert onder het paritair comité van de landbouw (PC nr. 144)
    • Die tewerkgesteld is aan werken op de eigen gronden van de werkgever 
    • Of die tewerksteld is in een onderneming met als hoofdactiviteit 'veeteelt' (nace-code 01.4) of 'gemengd bedrijf' (nace-code 01.5), voor activiteiten die te maken hebben met het fokken van dieren, voor het melken, voederen, verzorgen van de dieren en het schoonmaken van de stal
  • De uitzendarbeider die ressorteert onder het PC voor de uitzendarbeid (PC nr. 322) 
    • Die wordt tewerkgesteld bij een gebruiker in één van bovenstaande activiteiten

Contingent

De gelegenheidsarbeider mag gedurende maximaal 50 dagen per kalenderjaar bij één of meerdere werkgevers in de landbouwsector werken. Sinds 1 juli 2023 is het aantal dagen verhoogd naar 50 dagen (in plaats van 30 dagen). Deze maatregel wordt structureel voortgezet vanaf 2024.

Voor een onderneming actief in de melkveehouderij mag de gelegenheidsarbeider gedurende maximaal 100 halve dagen per kalenderjaar bij één of meerdere werkgevers werken. Sinds 1 juli 2023 is het aantal dagen verhoogd naar 100 halve dagen (in plaats van 50). Vanaf 1 januari 2024 is deze maatregel uitgebreid naar ondernemingen met als hoofdactiviteit 'veeteelt' of 'gemengd bedrijf' (nace-code 01.4 of 01.5), voor activiteiten in verband met het fokken van dieren, voor het melken, voederen, verzorgen van de dieren en het schoonmaken van de stal.

Een halve dag is een periode van 4 uur tussen middernacht en 12 uur 's middags of tussen 12 uur 's middags en middernacht. Als het aantal uren wordt overschreven of bij een overlapping over 2 periodes, wordt dit als 2 halve dagen geteld. 

Opmerking

Als de gelegenheidsarbeider zowel in de tuinbouw- als in de landbouwsector tewerkgesteld is, is het maximum in principe vastgesteld op 100 dagen per kalenderjaar in de twee sectoren. Hetzelfde geldt voor gelegenheidsarbeiders in de landbouw die parallel hiermee een gelegenheidsactiviteit uitoefenen in de horecasector (PC nr. 302). Het aantal dagen is structureel verhoogd naar 100 dagen sinds 1 juli 2023.

Werknemers die hun 100 dagen al opgebruikt hebben, kunnen geen gebruik meer maken van de 35 extra dagen tewerkstelling als gelegenheidsarbeiders in de witloofteelt. Deze specifieke regeling werd afgeschaft sinds 1 juli 2023.

Uitzendarbeid

Een handarbeider die ressorteert onder het paritair comité voor de uitzendarbeid (PC nr. 322) kan ook als gelegenheidsarbeider worden beschouwd als hij is tewerkgesteld bij een gebruiker die ressorteert onder het paritair comité voor de landbouw.

Bovenstaande regeling geldt niet voor de uitzendkracht. De uitzendarbeider mag, voor een tewerkstelling op de eigen gronden van de gebruiker, maximaal 30 dagen per kalenderjaar werken. De speciale regeling voor de melkveehouderijveeteelt en gemengd bedrijf geldt niet voor uitzendarbeid.

Uitzondering

Een werknemer die in de loop van de 180 voorafgaande dagen in een andere hoedanigheid dan als gelegenheidsarbeider in de landbouw- of tuinbouwsector als vaste werknemer in de land- of tuinbouw heeft gewerkt, kan niet als een gelegenheidsarbeider worden beschouwd.

Limiet geldt enkel nog binnen de eigen onderneming

Deze "180-dagenregel" wordt beperkt tot de eigen onderneming sinds 1 januari 2022. Dit betekent een grote vereenvoudiging. Je kan immers niet nagaan of seizoenwerknemers voordien hebben gewerkt met een vast contract in de sector. De aanpassing van de 180 dagenregel geeft nu meer rechtszekerheid.

Het begrip ‘eigen onderneming’ is ruimer dan jouw eenmanszaak of vennootschap. Je moet ook rekening houden met dagen onder vast contract die werden gepresteerd in:

  • Juridische entiteiten die door dezelfde bestuurders en/of beheerders worden bestuurd
  • Of juridische entiteiten die tot dezelfde technische bedrijfseenheid behoren

Iemand die met vast contract heeft gewerkt buiten de eigen onderneming, kan dus onmiddellijk als seizoenwerknemer tewerkgesteld worden. Hetzelfde geldt wanneer die persoon in een andere sector heeft gewerkt met een vast contract.

Terugkeer als seizoenswerknemer wordt sneller mogelijk

Verder kunnen seizoenwerknemers een contract voor bepaalde duur of voor een bepaald werk van maximum 6 weken krijgen na afloop van hun seizoensarbeid, zonder dat dit meetelt voor de 180-dagenregel:

Op die manier kan de betrokken werknemer al binnen de 180 dagen na afloop van het tijdelijke contract – terugkeren naar de onderneming als seizoenwerknemer.

Ook gepensioneerde werknemer kan terugkeren als seizoenswerknemer

Een vaste werknemer met pensioen kan komen werken als seizoenswerknemer.

Sinds 1 april 2020 geldt de 180-dagenregel niet meer wanneer een vaste werknemer met wettelijk pensioen gaat en nadien in dezelfde onderneming gaat werken als seizoenwerknemer.

Alle artikelen over Gelegenheidsarbeiders in de landbouw- en tuinbouwsector