Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Moet er voor een extra een schriftelijke overeenkomst opgemaakt worden?

In bepaalde gevallen is er een schriftelijke arbeidsovereenkomst vereist. Je hebt ook een informatieplicht ten opzichte van je extra.

Laatst bijgewerkt op 31 januari 2024

Er is geen arbeidsovereenkomst vereist:

  • Wanneer de werknemer voor maximum twee dagen tewerkgesteld wordt

Deze vrijstelling geldt echter uitsluitend voor de extra die voltijds tewerkgesteld wordt[1].

Er is wel een arbeidsovereenkomst vereist:

  • Voor de extra die gedurende maximum 2 dagen deeltijdse prestaties verricht
  • Voor de student die als extra in dienst genomen wordt[2]

In deze gevallen moet er een overeenkomst voor deeltijdse arbeid of een overeenkomst voor de tewerkstelling van studenten gesloten worden.

Informatieplicht

Sinds oktober 2022 voorziet de wet dat specifieke informatie zoals de identiteit van de partijen, de plaats van tewerkstelling, de functie van de loontrekkende en het loon verplicht moeten meegedeeld worden aan de werknemer.

Hoewel een arbeidsovereenkomst niet vereist is wanneer de werknemer maximum twee dagen is tewerkgesteld, moet je jouw werknemer toch een schriftelijk of elektronisch document overhandigen dat bovenstaande informatie bevat, en dit bij elke prestatie van je extra.

Wanneer bepaalde inlichtingen wijzigen, moet opnieuw een document met de correcte informatie worden overhandigd.

[1] Elke werknemer moet tewerkgesteld worden volgens een uurrooster dat voorkomt in het arbeidsreglement. De uurroosters zijn daar opgedeeld in voltijdse en deeltijdse uurroosters. Een extra is een voltijdse werknemer wanneer hij tewerkgesteld wordt volgens een voltijds uurrooster.

[2] Voor meer info over de cumul met studentenarbeid voor de berekening van de sociale bijdragen, lees onze vraag over deze berekening.

Alle artikelen over Extra's: gelegenheidswerknemers in de horeca