Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Welke vermeldingen moeten in de overeenkomst opgenomen worden?

De vermeldingen worden hieronder opgesomd.

Laatst bijgewerkt op 13 maart 2024

Principe

Zowel in de arbeidsovereenkomst als in de takenovereenkomst moeten minstens de volgende vermeldingen voorkomen[1]:

  • De identiteit van de ondertekenende partijen
  • De duur van de overeenkomst
  • De categorieën van handelingen van de persoonlijke assistent (de taken die hij uitvoert)
  • De gemiddelde wekelijkse prestatieduur (de werkregeling)
  • De kostprijs van de persoonlijke assistentie en de betalingsbepalingen (het loon)

De arbeidsovereenkomst

Wanneer er sprake is van een arbeidsovereenkomst, is de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten van toepassing. De budgethouder-werkgever zal dus de bepalingen van deze wet dienen na te leven.

Dit houdt onder meer in dat er bijkomende verplichte vermeldingen in de overeenkomst opgenomen zullen moeten worden in geval de arbeidsovereenkomst gesloten wordt met bijvoorbeeld een student of indien het een arbeidsovereenkomst voor deeltijdse arbeid betreft. Voor meer informatie over welke soort arbeidsovereenkomst gesloten kan worden, verwijzen we je naar de fiche “Arbeidsovereenkomsten – Algemene bepalingen”.

Je kan een model van een arbeidsovereenkomst vinden op Lex4You.

Opgelet, het gaat hier om een basisdocument, dat enkel gebruikt kan worden indien je een meerderjarige persoonlijke assistent aanwerft voor een voltijdse tewerkstelling of een deeltijdse tewerkstelling met een vast uurrooster. Wil je een variabel uurrooster voorzien of een minderjarige persoonlijke assistent tewerkstellen, dan moeten bijkomende vermeldingen in het contract opgenomen worden. Je Securex Legal Advisor kan je hierbij helpen.

De takenovereenkomst

De takenovereenkomst valt niet onder de arbeidsovereenkomstenwet. De budgethouder moet de bepalingen van deze wet dan ook niet naleven. Niets belet hem echter om zich op deze wet te baseren om bijkomende zaken in de takenovereenkomst op te nemen. We raden evenwel aan om ervoor te zorgen dat de takenovereenkomst niet te veel op een arbeidsovereenkomst zou gaan lijken, dit om te vermijden dat de takenovereenkomst in geval van betwisting alsnog als een arbeidsovereenkomst gekwalificeerd zou worden.

We raden ook ten zeerste aan om te bepalen in welke gevallen en op welke wijze de overeenkomst wordt beëindigd. Zo kan de budgethouder bijvoorbeeld bepalen dat de takenovereenkomst wordt beëindigd wanneer hij geen PAB of PVB meer toegekend krijgt. 

Je kan een model van takenovereenkomst vinden op Lex4You. Wens je bijkomende bepalingen op te nemen, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw Securex Legal Advisor.

[1] Artikel 13 van het besluit van de Vlaamse Regering van 15 december 2000

Alle artikelen over PAB of PVB - Tewerkstelling via een persoonlijk assistentiebudget of een persoonsvolgend budget