Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
PAB of PVB - Tewerkstelling via een persoonlijk assistentiebudget of een persoonsvolgend budget

Mogen minderjarigen als persoonlijk assistent tewerkgesteld worden?

Ook minderjarigen kunnen als persoonlijk assistent tewerkgesteld worden[1]

Laatst bijgewerkt op 13 maart 2024

Studentenovereenkomst

Minderjarigen mogen echter enkel met een studentenovereenkomst tewerkgesteld worden[2].

De minderjarige moet de toestemming van zijn ouders of voogd hebben vooraleer hij deze tewerkstelling kan aanvatten. Deze toestemming moet gegeven worden via het modeldocument dat het VAPH hiervoor heeft opgesteld en moet vóór de ingangsdatum van de overeenkomst aan het VAPH bezorgd worden. 

Opmerking: aangezien een studentenovereenkomst een arbeidsovereenkomst (voor tewerkstelling van studenten) is, moet je, om te weten welke regels je voor de minderjarige persoonlijke assistent dient toe te passen, telkens kijken naar de regels voor de arbeidsovereenkomsten.

Geen takenovereenkomst

De wetgeving bepaalde vroeger uitdrukkelijk dat studentenovereenkomsten niet toegestaan zijn als de persoonlijke assistent een bloed- of aanverwant is tot de tweede graad, of deel uitmaakt van het gezin van de budgethouder of van de persoon met een handicap. Deze bepaling werd geschrapt in 2021[3].

In de praktijk verandert dit niets aan het feit dat een minderjarige niet met een takenovereenkomst kan werken. De Vlaamse wetgeving vraagt namelijk nog steeds dat een minderjarige met een studenten- (en dus) arbeidsovereenkomst aan de slag gaat. En dan stelt zich een probleem met de gezagsrelatie

Wanneer je als kind voor je (groot)ouders of broer of zus aan de slag gaat, dan is het principe dat er geen gezagsrelatie mogelijk is, en bijgevolg dus ook geen arbeids- of studentenovereenkomst. 

Een oplossing kan zijn om de minderjarige persoonlijke assistent aan te werven via een uitzendkantoor. Op die manier stelt de problematiek van de gezagsrelatie zich niet. Deze wordt namelijk beoordeeld ten opzichte van de werkgever. Wanneer men met een uitzendkantoor werkt, is deze laatste de juridische werkgever. Ten opzichte van het uitzendkantoor heeft men geen familierelatie en deze kan de minderjarige persoonlijke assistent dus wel met een studentenovereenkomst bij je aan het werk stellen.

Conclusie

Momenteel is tewerkstelling als persoonlijke assistent enkel mogelijk voor minderjarigen die geen naaste familie of gezinslid zijn van de budgethouder of de persoon met een handicap aan wie het PAB of PVB is toegekend. Een takenovereenkomst is niet mogelijk voor een minderjarige, aangezien er verplicht een studentenovereenkomst gesloten moet worden. Een uitzendkantoor kan een uitweg bieden omdat de gezagsrelatie daar niet speelt en de minderjarige dan een studentenovereenkomst met het uitzendkantoor afsluit.

 

[1] Besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 2015, Belgisch Staatsblad van 11 maart 2015.

[2] Een overeenkomst met een organisatie die vrijwilligers ter beschikking stelt is ook mogeijk, maar hiervoor komt Securex niet tussen.

[3] Artikel 6 van het besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van een aantal besluiten van de Vlaamse Regering over de ondersteuning van personen met een handicap van 5 maart 2021.

Alle artikelen over PAB of PVB - Tewerkstelling via een persoonlijk assistentiebudget of een persoonsvolgend budget