Vanaf het aanslagjaar 2025 (inkomsten 2024), is de fiscale vrijstelling beperkt. Het bedrag van deze vrijstelling hangt af van de specifieke situatie van de persoon die een flexi-job uitoefent.
Werknemer met 4/5de arbeidsregime
De werknemers die minstens 4/5e tewerkgesteld zijn, mogen nog 12.000 euro per jaar belastingvrij bijverdienen via een flexi-job. Alles wat zij meer verdienen zal worden belast volgens de normale regels.
Gepensioneerden
Voor gepensioneerde flexi-job werknemers wijzigt er niets. Zij kunnen onbeperkt belastingvrij bijverdienen via het regime van de flexi-jobs.
Vervroegd gepensioneerden- enkel vermindering pensioen
Voor personen in vervroegd pensioen die de wettelijke pensioenleeftijd nog niet hebben bereikt of die nog geen 45 loopbaanjaren kunnen aantonen, geldt reeds een inkomensgrens voor het cumuleren van beroepsinkomsten met hun pensioen. Deze grens is afhankelijk van hun gezinssituatie. Bij het overschrijden van deze grens wordt hun pensioen proportioneel verminderd.
Vanaf 1 januari 2025 is er een tweede bijkomende flexi-loon inkomensgrens. Deze geldt ook enkel voor vervroegd gepensioneerden. Het betreft een vast bedrag (geïndexeerd bedrag voor 2025 : 7. 876 euro/jaar). Indien dit bedrag wordt overschreven wordt het pensioen (desgevallend een tweede keer) verminderd.
Opgelet: bij overschrijding van deze specifieke flexi-loon inkomensgrens wordt enkel het pensioenbedrag van de vervroegd gepensioneerde (bijkomend) verminderd. Deze overschrijding heeft geen invloed op de fiscale en sociale lasten die de werkgever betaalt op het flexi-loon. Ook niet als de flexi-loon grens van 12.000 €/jaar wordt overschreven.
Meer informatie over de cumulatiegrenzen en de specifieke flexi-inkomensgrens vind je op de website van de Rijksdienst voor Pensioenen. Je vindt er ook een uitgewerkt cijfervoorbeeld.