Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat zijn de schorsingsoorzaken van de overeenkomst?

De schorsingsoorzaken van de overeenkomst voor de tewerkstelling van huisarbeiders zijn dezelfde als voor een gewone werknemer.

Laatst bijgewerkt op 31 januari 2024

Principe

Onder voorbehoud van de hieronder besproken uitzonderingen zijn de schorsingsoorzaken van de overeenkomst voor de tewerkstelling van huisarbeiders dezelfde als voor een gewone werknemer (jaarlijkse vakantie, feestdagen, klein verlet, dwingende redenen, …).

Tijdelijke werkloosheid

De overeenkomst voor de tewerkstelling van huisarbeiders met het statuut van arbeider kan niet geschorst worden omwille van een technische stoornis of slechte weersomstandigheden. De overeenkomst kan daarentegen wel geschorst worden wegens gebrek aan werk om economische redenen. Onder bepaalde voorwaarden kan de werknemer door de RVA vergoed worden [1].

Onmogelijkheid om het werk te beginnen of voort te zetten

Enkel de forfaitair betaalde werknemer (vast loon) die arbeidsgeschikt is, maar ofwel zijn arbeid niet kan beginnen ofwel zijn werk niet kan voortzetten om een reden die onafhankelijk is van zijn wil, heeft recht op het gewaarborgd dagloon. De werknemer die bijvoorbeeld te maken krijgt met een stroompanne en zijn werk daardoor onmogelijk kan voortzetten, zal recht hebben op het gewaarborgd dagloon.

Het gewaarborgd dagloon stemt overeen met het loon dat aan de werknemer zou gekregen hebben indien hij zijn dagtaak normaal had kunnen uitvoeren.

De uitsluiting van de werknemers die niet forfaitair betaald worden, is te verklaren door het feit dat het loonverlies in hun geval moeilijk te bepalen is wegens de veranderlijkheid van hun loon en de moeilijkheid om het juiste ogenblik van de uitvoering van de prestatie te bepalen. Bovendien heeft het feit dat zij hun werk niet kunnen beginnen of voortzetten geen belang voor het werk dat per taak of per prestatie betaald wordt.

Arbeidsongeschiktheid

Informatieplicht

Behalve in geval van overmacht moet de huisarbeider die niet in staat is om te werken omwille van ziekte (al dan niet beroepsziekte) of ongeval (van gemeen recht of arbeidsongeval):

  • Zijn werkgever onmiddellijk van zijn arbeidsongeschiktheid op de hoogte brengen
  • Hem uit eigen beweging, dit wil zeggen zonder dat de werkgever daar eerst om moet vragen, een medisch getuigschrift opsturen of overhandigen binnen twee werkdagen te rekenen vanaf de dag van de ongeschiktheid of binnen de door de CAO of het arbeidsreglement voorziene termijn. Wanneer het medisch getuigschrift pas na de voorgeschreven termijn voorgelegd wordt, moet de werkgever het gewaarborgd loon voor de dagen arbeidsongeschiktheid die de dag van de overhandiging of verzending van het getuigschrift voorafgaan, niet betalen

De huisarbeider moet zijn arbeidsongeschiktheid dus uit eigen beweging verantwoorden, in tegenstelling tot de gewone werknemer die ze slechts moet rechtvaardigen indien de werkgever hem daar uitdrukkelijk om verzoekt of indien deze verplichting in het arbeidsreglement opgenomen is.

Gewaarborgd loon

Het principe van het gewaarborgd loon geldt, net als voor de gewone werknemers, ook voor de forfaitair betaalde huisarbeider.

Voor de huisarbeider die niet forfaitair wordt betaald, is het gewaarborgd dagloon gelijk aan 1/7 van het normale weekloon berekend overeenkomstig de wetgeving betreffende de feestdagen [2]. De bezoldiging voor een dag arbeidsongeschiktheid stemt dus overeen met het loon dat tijdens de 4 weken voor de dag(en) arbeidsongeschiktheid verdiend werd, gedeeld door het aantal gepresteerde werkdagen. Om daarna het normale weekloon te bepalen, moet dit bedrag gewoon met 7 vermenigvuldigd worden.

De berekening gebeurt op basis van 7 kalenderdagen (en niet 6 of 5) vermits de huisarbeider niet aan de zondagsrust onderworpen is. Voor hem zijn alle dagen werkdagen en kunnen zij dus recht geven op het gewaarborgd loon, met uitzondering evenwel van:

  • De dagen onvrijwillige werkloosheid die aanleiding hebben gegeven tot de betaling van werkloosheidsuitkeringen
  • De dagen arbeidsongeschiktheid die aanleiding hebben gegeven tot de betaling van de uitkeringen van de ziekte- en invaliditeitsverzekering

De werknemer moet het bewijs van de hiervoor beoogde gebeurtenissen aan zijn werkgever kunnen voorleggen.

Cumulregels

De werknemer heeft geen recht op het gewaarborgd loon indien de uitvoering van de overeenkomst reeds geschorst is of indien de werknemer recht heeft op een andere bezoldiging (bijvoorbeeld voor een feestdag).

[1] Artikel 75 van het koninklijk besluit van 25 november 1991.

[2] Na advies van het bevoegd paritair comité kan een koninklijk besluit in een andere berekeningswijze van de normale bezoldiging voorzien.

Alle artikelen over Huisarbeiders