Situatieschets
Bovendien is de werknemer voor zijn gehele tewerkstelling onderworpen aan de Belgische socialezekerheidswetgeving.
Overzicht van de verplichte aansluitingen
Verplichte aansluitingen |
Belgische werkgever |
Buitenlandse werkgever |
RSZ |
Ja |
Ja [1] |
Sociaal Secretariaat |
Ja |
Ja |
Arbeidsongevallenverzekering |
Ja |
Ja - lees onderstaande uitleg met betrekking tot de "vereenvoudiging arbeidsongevallenverzekering" indien beide firma's behoren tot dezelfde groep |
Kinderbijslagfonds |
Ja |
Ja |
Externe Dienst Preventie en Bescherming op het Werk (EDPB) |
Ja |
Neen |
Vereenvoudiging arbeidsongevallenverzekering voor sommige buitenlandse werkgevers
Elke (Belgische of buitenlandse) werkgever die personeel tewerkstelt dat geheel of gedeeltelijk aan de Belgische sociale zekerheid onderworpen is, is wettelijk verplicht een verzekering tegen arbeidsongevallen te sluiten vanaf de eerste dag van tewerkstelling van de werknemer [2].
Een werkgever uit een andere lidstaat van de Europese Economische Ruimte voldoet aan deze verzekeringsplicht wanneer hij personen tewerkstelt die onderworpen zijn aan de Belgische sociale zekerheid en die tegelijkertijd ook tewerkgesteld zijn bij een Belgische werkgever die tot dezelfde groep van ondernemingen [3] behoort als de buitenlandse werkgever, voor zover de volgende voorwaarden vervuld zijn:
- De RSZ heeft schriftelijk toegelaten dat de lonen en de prestaties van deze werknemers die belast zijn met een overkoepelende functie binnen de groep, opgenomen worden op de aangifte van de in België gevestigde werkgever die tot dezelfde groep behoort [4]
- De in België gevestigde werkgever heeft een rechtsgeldige arbeidsongevallenverzekering afgesloten en de verzekeringsovereenkomst bevat:
- Een clausule, waarin uitdrukkelijk wordt vermeld dat er dekking wordt verleend voor de prestaties die deze personen leveren voor rekening van de buitenlandse werkgever;
- De schriftelijke toelating van de RSZ
- Een verklaring van de in het buitenland gevestigde werkgever waaruit blijkt dat hij er zich rekenschap van geeft dat de beëindiging van de verzekeringsovereenkomst gesloten door de in België gevestigde werkgever, automatisch tot gevolg zal hebben dat hij niet langer rechtsgeldig verzekerd is
Met andere woorden, de buitenlandse werkgever die aan deze voorwaarden voldoet, zal geen aparte arbeidsongevallenverzekering in België dienen af te sluiten.
Welke documenten zijn verder nog vereist?
Naast de verplichte aansluitingen die gedaan moeten worden, zijn er nog andere zaken waarop men moet letten. Wij geven hieronder een kort overzicht, maar het is aangewezen om het advies van uw Legal Advisor te vragen.
Dimona of Limosa?
Omdat de werknemer onderworpen is aan de Belgische sociale zekerheid, dient een Dimona-aangifte te gebeuren door beide werkgevers.
Er dient daarentegen geen Limosa-melding te gebeuren.
Sociale documenten
Enkel de Belgische werkgever is verplicht om Belgische sociale documenten (loonfiche, individuele rekening, …) bij te houden.
Sociaal mandataris
Beroep doen op een sociaal mandataris is niet nodig voor de Belgische werkgever.
Voor de buitenlandse werkgever is dit wel verplicht in het kader van de aansluiting bij een Belgisch kinderbijslagfonds. Voor de RSZ geldt er geen verplichting, maar wordt dit wel erg aangemoedigd. Indien beide werkgevers deel uitmaken van dezelfde economische groep, kan de Belgische werkgever optreden als mandataris voor de buitenlandse werkgever.
Arbeidsvergunning en -kaart, verblijfsvergunning of gecombineerde vergunning
Indien de werknemer die in België wordt tewerkgesteld een buitenlandse werknemer is, dient de buitenlandse werkgever een gecombineerde vergunning of een arbeidsvergunning voor hem aan te vragen. Wanneer deze vergunning afgeleverd wordt, ontvangt de werknemer voor een tewerkstelling tot 90 dagen een arbeidskaart die hem toelaat in België te werken. Werknemers die minder dan 90 dagen in België werken, moeten ook over een geldige verblijfsvergunning beschikken. Als de werknemer langer dan 90 dagen in België zal werken, moet er een gecombineerde vergunning aangevraagd worden. Met die vergunning kunnen de werknemers zowel wettelijk in België verblijven en werken [5].
De buitenlandse werkgever dient daarentegen geen arbeidsvergunning aan te vragen in België, aangezien hij de werknemer niet op het Belgisch grondgebied tewerkstelt (zie onze situatieschets).
Belgische arbeidsvoorwaarden
De Belgische werkgever moet de Belgische arbeidsvoorwaarden naleven en zal dan ook een Belgische arbeidsovereenkomst dienen te sluiten met de werknemer.
De buitenlandse werkgever moet de Belgische arbeidsvoorwaarden niet naleven aangezien hij de werknemer niet op het Belgisch grondgebied tewerkstelt (zie onze situatieschets).
[1] Indien beide werkgevers deel uitmaken van dezelfde groep, kan de buitenlandse werkgever onder hetzelfde inschrijvingsnummer vallen als de Belgische werkgever (mits een "verbintenisverklaring" door de Belgische werkgever bij de RSZ, Dienst Migrerende Werknemers). U kan hiervoor terecht bij uw Legal Advisor.
[2] Deze verzekering dekt de lichamelijke (niet de stoffelijke) schade die het gevolg is van ongevallen die zich tijdens en door het feit van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst of op de weg naar en van het werk voordoen en waarvan de werknemer het slachtoffer is.
[3] Een groep is een geheel van ondernemingen dat gevormd wordt door een moederonderneming, haar dochterondernemingen, de ondernemingen waarin deze ondernemingen rechtstreeks of onrechtstreeks een deelneming aanhouden, alsook de ondernemingen waarmee een consortium wordt gevormd en de ondernemingen die door deze laatste ondernemingen worden gecontroleerd of waarin deze laatste ondernemingen een deelneming aanhouden.
[4] Voor meer informatie hierover, contacteer uw Legal Advisor.
[5] Er bestaan een reeks vrijstellingen. Voor meer informatie hieromtrent, raadpleeg onze informatie over de tewerkstelling van buitenlandse werknemers.