Zoals vermeld op de website, “heeft de KBO de administratieve last voor ondernemingen sterk verminderd. KBO centraliseert de basisgegevens van ondernemingen en vestigingseenheden en verspreidt deze naar verschillende bevoegde overheidsdiensten. Aan iedere onderneming en vestigingseenheid kent KBO een uniek identificatienummer toe. Met behulp van dit identificatienummer kunnen overheden onderling gegevens over ondernemingen en vestigingseenheden uitwisselen”.
Inschrijving bij de KBO
De rechtspersonen naar buitenlands of internationaal recht die een vestigingseenheid in België hebben, moeten zich inschrijven bij de KBO.
Daarnaast moeten ook de natuurlijke personen die gewoonlijk een economische beroepsactiviteit in België uitoefenen, zich bij de KBO inschrijven, ongeacht of deze activiteit in hoofdberoep of in bijberoep wordt uitgeoefend.
Vestigingsnummer en vermindering van de Belgische socialezekerheidsbijdragen
De KBO bevat niet enkel de basisgegevens van alle ondernemingen, maar ook de verschillende vestigingseenheden van elke onderneming.
Elke vestigingseenheid (exploitatiezetel) heeft zijn vestigingsnummer. Dit nummer moet vermeld worden op elke tewerkstellingslijn van de DmfA.
Belangrijk voor de tewerkstellingsmaatregelen
Het vestigingsnummer van de onderneming heeft aan belang gewonnen omwille van de regionalisering van bepaalde tewerkstellingsmaatregelen (doelgroepverminderingen). Dit vestigingsnummer laat immers toe om een werknemer aan een bepaald gewest te linken en op die manier te bepalen op welke verminderingen van werkgeversbijdragen zijn werkgever eventueel aanspraak kan maken.
Het is dus belangrijk om uw gegevens aan te passen in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) wanneer uw exploitatiezetel verhuist. Deze aanpassing kan u via ons ondernemingsloket laten uitvoeren. En daarnaast dient u ons ook te informeren wanneer een werknemer niet meer aan dezelfde exploitatiezetel verbonden is.
Buitenlandse ondernemingen
Bepaalde buitenlandse ondernemingen hebben geen vestigingseenheid in België, maar stellen er wel personeel tewerk. Indien dit personeel in België onderworpen is en aan alle voorwaarden is voldaan, kunnen ze aanspraak maken op een doelgroepvermindering. Hiervoor werkt de RSZ met fictieve vestigingsnummers.
Buitenlandse ondernemingen die geen vestigingseenheid in België hebben en die in het buitenland personeel tewerkstellen dat in België onderworpen is (als gevolg van de Europese regelgeving), kunnen daarentegen niet van deze RSZ-verminderingen genieten. De reden hiervoor is dat ze geen werknemers op Belgische bodem hebben.