Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Lees eerst even dit…

De afschaffing van het willekeurig ontslag kadert in de harmonisering van het arbeiders- en bediendenstatuut.

Laatst bijgewerkt op 19 januari 2024

Historiek

De wet van 26 december 2013 tot invoering van het eenheidsstatuut voorzag dat het wetsartikel inzake willekeurig ontslag afgeschaft zou worden, van zodra de Nationale Arbeidsraad een collectieve arbeidsovereenkomst inzake ontslagmotivering gesloten zou hebben.

De afschaffing van het willekeurig ontslag kadert in de harmonisering van het arbeiders- en bediendenstatuut. Sinds 1 januari 2014 gelden dezelfde opzegtermijnen voor arbeiders en bedienden, waardoor het wetsartikel inzake willekeurig ontslag overbodig geworden is. Het willekeurig ontslag werd immers in het leven geroepen als beschermingsmaatregel voor de arbeiders die veel lagere opzegtermijnen genoten dan bedienden. Ter compensatie konden zij de werkgever vragen te bewijzen dat hun ontslag niet willekeurig (zonder gegronde redenen) gegeven werd. Kon de werkgever dit niet, dan was hij de arbeider een vergoeding van 6 maanden loon verschuldigd.

De CAO nr. 109

Via de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 109 [1] hebben de sociale partners de omkaderingsmaatregelen voorzien voor de afschaffing van dit willekeurig ontslag.

De CAO voorziet in de eerste plaats in een procedure waarbij de werknemer de werkgever kan vragen om hem de redenen voor zijn ontslag mee te delen en legt sancties op aan de werkgever die dat niet doet.

Daarnaast voert de CAO ook een nieuw begrip in: het kennelijk onredelijk ontslag. Dit “kennelijk onredelijk ontslag” komt in de plaats van het afgeschafte willekeurig ontslag. Het kan zowel door arbeiders als bedienden ingeroepen worden en verdeelt de bewijslast tussen werkgever en werknemer.

Deze regelgeving is op 1 april 2014 in werking getreden, voor ontslagen betekend of gegeven vanaf 1 april 2014.

Een dossier ontslagmotivering

Om het gebruiksgemak te verhogen, hebben we alle informatie die te maken heeft met het recht om te ontslaan en de redenen voor het ontslag onder de noemer ontslagmotivering samengebracht. Zo ziet u in één oogopslag wat uw verplichtingen zijn op het vlak van motivering en wat de werknemer kan doen als hij het niet met de ontslagredenen eens is:

  • Motivering van het ontslag - 1. De eigenlijke ontslagmotivering
  • Motivering van het ontslag - 2. Het kennelijk onredelijk ontslag
  • Motivering van het ontslag - 3. Misbruik van ontslagrecht
  • Motivering van het ontslag - 4. Voorbeelden uit de rechtspraak

In deze fiche gaan we dieper in op het misbruik van ontslagrecht.

[1] Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 109 betreffende de motivering van het ontslag, gesloten in de Nationale Arbeidsraad op 12 februari 2014.

Alle artikelen over Misbruik van ontslagrecht