Wat is de waarde van een bedrijfs-cao die niet werd neergelegd?
De neerlegging van een cao is een wezenlijke vormvoorwaarde.
Een niet-geregistreerde cao is echter niet nietig. De cao blijft wettelijk bestaan ten aanzien van degenen die ze hebben ondertekend en is dus bindend als akkoord tussen de partijen. De cao heeft echter ten aanzien van derden niet dezelfde rechtsgevolgen als een neergelegde cao.
Is een bedrijfs-cao niet neergelegd, dan zijn de werkgever en de ondertekenende werknemersorganisatie(s) gebonden door deze cao. De werkgever is gebonden door alle bepalingen van de cao, de werknemersorganisatie alleen door de bindende bepalingen.
Alle anderen zijn derden en zijn dus in principe niet gebonden door de cao.
De niet-ondertekenende werknemersorganisatie(s) zijn in geen geval gebonden. Voor de werknemers is de cao is principe niet dwingend, tenzij ze uitdrukkelijk of stilzwijgend hun instemming hebben verleend met de cao.
Wat is de waarde van een cao die werd gesloten binnen een paritair orgaan en die werd neergelegd?
Een cao die werd gesloten binnen een paritair orgaan en die werd neergelegd, verkrijgt een beperkte dwingende aard ten aanzien van de werkgevers die niet zijn aangesloten bij een werkgeversorganisatie die de cao heeft gesloten. Na de neerlegging moeten alle werkgevers die ressorteren onder het paritair orgaan en binnen het toepassingsgebied van de cao vallen, de individuele normatieve bepalingen naleven. Om de werkgevers de tijd te geven om informatie in te winnen over de inhoud van de cao, gaat de verplichting pas in 15 dagen na de bekendmaking van het bericht van neerlegging in het Belgisch Staatsblad.
Zolang de cao niet algemeen verbindend werd verklaard door een koninklijk besluit, kan de werkgever in de individuele arbeidsovereenkomst schriftelijk afwijken van de individuele normatieve bepalingen van de cao.