Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat verstaat men onder informatie op sociaal gebied en op gebied van werkgelegenheid?

Het doel van deze informatie is de werknemers te betrekken bij de gang van zaken van de onderneming en de vooruitzichten op het gebied van de werkgelegenheid.

Laatst bijgewerkt op 3 januari 2025

Jaarlijkse informatie

Tijdstip van de informatie: deze informatie moet samen met de jaarlijkse financiële en economische informatie worden gegeven, namelijk binnen de drie maanden na de afsluiting van het boekjaar.

Inhoud van de informatie:

  • De algemene vooruitzichten van de onderneming en de gevolgen daarvan op de tewerkstelling (gang van zaken, orderboekje, ontwikkelings-, rationalisatie-, organisatie- en reorganisatieprogramma’s)
  • De informatie waardoor de OR inzicht krijgt in de tewerkstellingsstructuur in de onderneming, de evolutie ervan, de tewerkstellingsvooruitzichten
  • De informatie over de in de onderneming geplande sociale maatregelen (o.a. de specifieke maatregelen die de werkgever heeft genomen of gepland om het aantal werknemers van 45 jaar en ouder te behouden of te verhogen, overeenkomstig de beginselen van de CAO nr. 104 van 27 juni 2012 over de uitvoering van een werkgelegenheidsplan oudere werknemers in de onderneming)   
  • Het verslag over gelijkheid van kansen tussen mannen en vrouwen (dit verslag bevat informatie die moet gegeven worden in het tweejaarlijks analyseverslag van de bezodigingsstructuur van de mannelijke en vrouwelijke werknemers, waarover hieronder sprake is)

Modaliteiten: deze informatie moet schriftelijk, en uiterlijk de dag vóór de vergadering worden verstrekt.

Tweejaarlijks analyseverslag in het kader van de strijd tegen de loonkloof

De ondernemingen vanaf 50 werknemers moeten om de 2 jaar een analyseverslag opstellen van de bezoldigingsstructuur van de mannelijke en vrouwelijke werknemers. De lonen moeten daarbij worden omgerekend in voltijdse lonen. Dit verslag moet niet worden opgesteld indien de onderneming maximum 3 werknemers telt.

Deze verplichting vloeit voort uit de wet van 22 april 2012 tot bestrijding van de loonkloof. U vindt de nodige informatie over dit analyseverslag op Lex4You.

De OR oordeelt op basis van de ontvangen informatie of er een actieplan opgesteld moet worden om tot een genderneutrale bezoldingsstructuur te komen.  Meer informatie over dit actieplan vindt u in de hierboven vermelde fiche.

Semestriële informatie over de uitzendarbeid

De gebruiker moet elke 6 maanden een globale informatie, opgedeeld per motief, overmaken aan de ondernemingsraad.  Deze globale informatie moet gaan over het aantal uitzendkrachten in de onderneming en hun prestaties en dit voor de periode van 1 januari tot 30 juni en voor de periode van 1 juli tot 31 december. Specifieke informatie moet bovendien worden gegeven wanneer gebruik wordt gemaakt van opeenvolgende dagcontracten.

Kwartaalinformatie

Tijdstip van de informatie: de informatie moet samen met de financiële en economische informatie van het kwartaal worden gegeven.

Inhoud van de informatie:

  • De bijstelling van de tewerkstellingsvooruitzichten: stand van de uitvoering van de aangekondigde vooruitzichten, redenen waarom deze vooruitzichten niet konden worden verwezenlijkt, wijziging van de te voorziene vooruitzichten voor volgend kwartaal
  • De gevolgen van het globaal plan (een fiche waarvan het model is vastgesteld moet elk kwartaal aan de OR worden bezorgd)

Occasionele informatie

Tijdstip van de informatie: deze informatie moet worden verstrekt wanneer de omstandigheden het vereisen.

Inhoud van de informatie:

  • De collectieve ontslagen en de aanwervingen
  • De beroepsopleiding en –omschakeling met een collectief karakter
  • De personeelskwesties (plannen of maatregelen die het personeelsbeleid zouden kunnen wijzigen – en meer bepaald wanneer dit beleid betrekking heeft op de regels inzake selectie en mutatie, de regels tot wijziging van de arbeidsregeling, de organisatie van het onthaal, informatie binnen de onderneming)
  • De organisatie van het werk
  • De nieuwe arbeidsregelingen
  • De nieuwe technologieën
  • Het stresspreventiebeleid
  • De bewakingscamera’s, de controle op het gebruik van e-mail en internet
  • De wijziging van de ondernemingsstructuur
  • Het feit dat er een aannemingsovereenkomst werd gesloten waarin gepreciseerd wordt welke instructies de gebruikende onderneming aan de werknemers van zijn medecontractant mag geven (het is dus de gebruikende onderneming die de ondernemingsraad moet inlichten) Voor meer informatie hierover verwijzen we u naar onze fiche “Terbeschikkingstelling van werknemers
Alle artikelen over De bevoegdheden en opdrachten van de ondernemingsraad