Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Inleiding en wettelijke referenties

De werking en de bevoegdheden van de vakbondsafvaardiging worden geregeld in de cao nr. 5. De concrete uitvoeringsmodaliteiten worden geregeld in sectorale cao's.

Laatst bijgewerkt op 3 januari 2025

Een combinatie van algemene en sectorale regels

In deze reeks artikelen bespreken we de algemene principes rond de werking en de bevoegdheden van de vakbondsafvaardiging zoals bepaald in de cao nr. 5. Maar om een correct beeld te hebben van de werking van de vakbondsafvaardiging, moet u naast die algemene principes ook de bepalingen raadplegen die eigen zijn aan uw sector of onderneming.

De algemene principes van de cao nr. 5 worden immers meestal preciezer omschreven in de collectieve arbeidsovereenkomsten die op sectoraal niveau gesloten worden. Voor meer info hierover, ga naar Paritaire comités, vul het nummer van uw paritair comité in en kies vervolgens het onderwerp Sociaal overleg.

Wanneer er op sectorniveau geen overeenkomst gesloten werd, mag u de toepassingsregels in uw onderneming zelf preciseren.

Verschil met het CPBW en de ondernemingsraad

Verwar de vakbondsafvaardiging niet met het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) en de Ondernemingsraad (OR).

Hoewel beiden overlegorganen in de onderneming zijn, hebben ze geen rol van eisende partij en komen ze nooit tussen in individuele geschillen. Het CPBW en de ondernemingsraad worden vernieuwd bij de sociale verkiezingen, terwijl de vernieuwing van de vakbondsafvaardiging haar eigen (sectorale) regels kent.

Wettelijke referenties

Dit zijn de belangrijkste wettelijke referenties:

Alle artikelen over Samenstelling en bevoegdheden