Context
De sociaal inspecteurs kunnen de aannemers (bedoeld in artikelen 35/9 en 35/10 van de wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van het loon der werknemers) schriftelijk in kennis stellen van de het feit dat hun rechtstreekse of onrechtstreekse aannemer een of meerdere illegaal verblijvende onderdanen van derde landen[1] tewerkstelt[2].
De sociaal inspecteurs kunnen de opdrachtgevers (bedoeld in artikel 35/11 van de wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van het loon der werknemers) schriftelijk in kennis stellen van de het feit dat hun aannemer of onderaannemer een of meerdere illegaal verblijvende onderdanen van derde landen tewerkstelt.
Deze schriftelijke kennisgeving is nodig om het mechanisme van hoofdelijke aansprakelijkheid in geval van tewerkstelling van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen in gang te zetten.
Verplichte vermeldingen
De kennisgeving vermeldt:
- Het aantal en de identiteit van de illegaal verblijvende onderdanen van derde landen waarvan de inspectie heeft vastgesteld dat ze prestaties hebben uitgevoerd in het raam van de activiteiten die de bestemmeling van de kennisgeving laat uitvoeren
- De identiteit en het adres van de werkgever die de illegaal verblijvende onderdanen van derde landen tewerkstelt
- De plaats waarbij de illegaal verblijvende onderdanen van derde landen de bedoelde prestaties uitgevoerd hebben
- De identiteit en het adres van de bestemmeling van de kennisgeving
Een kopie van de kennisgeving wordt overgezonden aan de werkgever die de illegaal verblijvende onderdanen van derde landen tewerkstelt.
[1] Een derde land is een land dat geen deel uitmaakt van de Europese Unie of dat niet valt onder het recht op vrij verkeer dat voorzien is in het Schengenakkoord.
[2] Artikel 12/7 van de wet van 30 april 1999 betreffende de tewerkstelling van buitenlandse werknemers.