Principe
In beginsel mag een werknemer niet worden tewerkgesteld op een feestdag of op een vervangingsdag. Er kan alleen van dit verbod worden afgeweken wanneer zondagsarbeid is toegestaan.
De op een feestdag verrichte arbeid geeft op zich geen recht op een premie of loontoeslag, behoudens een andersluidend beding (conventionele bepaling in een cao op het niveau van het paritair comité of de onderneming of in een individuele overeenkomst). De werknemer zal ook recht hebben op een loontoeslag als hij tijdens de feestdag overuren presteert.
Recht op inhaalrust
In elk geval heeft de op een feestdag tewerkgestelde werknemer recht op een betaalde inhaalrustdag die samenvalt met een gewoonlijke werkdag. De inhaalrustdag wordt toegekend binnen de 6 weken die op de feestdag volgen.
De werkgever moet elk jaar vóór 15 december de toepasselijke regels met betrekking tot die inhaalrust aanplakken.
Voltijdse werknemers
De inhaalrust bedraagt een volle dag als de arbeid op de feestdag langer dan 4 uren heeft geduurd en een halve dag als die niet langer dan 4 uren heeft geduurd. In dit laatste geval moet de inhaalrust voor of na 13 uur verleend worden en mag er op die dag niet langer dan 5 uren arbeid worden verricht.
Ook hier moet worden nagegaan of er een andersluidende conventionele bepaling is vooral in een cao op het niveau van het paritair comité. Dit geldt ook wat betreft de onderstaande bepaling voor deeltijdse werknemers.
Deeltijdse werknemers
De duur van de inhaalrust is gelijk aan de werkelijke duur van de op de feestdag verrichte arbeid.
Niet-opgenomen inhaalrust
In zijn arrest van 17 september 2007 oordeelde het Hof van Cassatie dat geen enkele bepaling van de feestdagenwet de werkgever verplicht om feestdagenloon te betalen voor inhaalrustdagen die de werknemer niet heeft opgenomen. Een werknemer kan geen feestdagenloon eisen voor inhaalrustdagen die de werkgever hem niet toegekend heeft, maar hij zou wel aanspraak kunnen maken op een vergoeding voor de schade die hij door deze fout van de werkgever heeft geleden.
De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg heeft ons dan ook bevestigd dat "op basis van deze rechtspraak een werknemer geen aanspraak kan maken op het loon voor een niet-toegekende inhaalrustdag. Maar als de werkgever een fout heeft begaan door deze inhaalrustdag niet toe te kennen aan de werknemer, dan zal deze laatste wel een vergoeding kunnen eisen voor de geleden schade".