Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Lees eerst even dit

Het loon is een essentieel bestanddeel van de arbeidsovereenkomst.

Laatst bijgewerkt op 13 januari 2025

Het wordt in verschillende regelgevingen aangehaald, maar meestal slechts vaag omschreven. Het loonbegrip en de inhoud ervan kan veranderen naargelang de regelgeving waarin het begrip gebruikt wordt [1].

Net zoals voor de definiëring van het begrip loon, moet men ook voor de bepaling van de hoogte van het loon verschillende rechtsbronnen naast elkaar leggen. Zowel nationale als sectorale collectieve arbeidsovereenkomsten kunnen een gewaarborgd minimum maandinkomen bepalen. Maar ook op ondernemingsvlak kan een barema vastgelegd worden.

Hierna geven wij u een overzicht van de belangrijkste principes die in acht genomen moeten worden voor het bepalen van de hoogte van het loon en de evolutie van het loon na indiensttreding. Daarnaast lichten we ook het verschil tussen bruto- en nettoloon toe, met een overzicht van de kost voor de werkgever en de verschillende verminderingen en mogelijkheden tot optimalisering.

Voor meer info over de bescherming van het loon en enkele algemene principes (begrip, betalingsmodaliteiten…), raadpleeg onze informatie over de betalingsmodaliteiten van het loon en toegestane inhoudingen.

[1] Het enkel vakantiegeld, bijvoorbeeld, wordt voor de inhouding van de socialezekerheidsbijdragen gezien als loon, daar waar het niet onder het begrip loon van de loonbeschermingswet van 12 april 1965 valt.

Alle artikelen over Bedrag van het loon