Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

De PWA-overeenkomst (of wijk-werkovereenkomst in Vlaanderen)

In een PWA-overeenkomst verbindt de werknemer zich ertoe om onder het gezag van een PWA en tegen loon bepaalde activiteiten uit te oefenen voor een gebruiker, die niet noodzakelijk van huishoudelijke aard zijn.

Laatst bijgewerkt op 24 januari 2024

PWA-overeenkomst

Een PWA (plaatselijk werkgelegenheidsagentschap) is een vereniging zonder winstoogmerk die werd opgericht door een gemeente of een groep van gemeenten. Verschillende activiteiten die niet door het gewone arbeidscircuit worden uitgevoerd, kunnen onder bepaalde voorwaarden in het kader van een PWA-overeenkomst worden verricht.

In een PWA-overeenkomst verbindt de werknemer zich ertoe om onder het gezag van een PWA en tegen loon bepaalde activiteiten uit te oefenen voor een gebruiker, die niet noodzakelijk van huishoudelijke aard zijn. Het kan gaan om onderhoud van tuinen, opvang of begeleiding van kinderen, zieken, bejaarden of gehandicapte personen, het verrichten van administratieve formaliteiten, enz. Deze activiteiten moeten in België worden uitgeoefend en mogen, behoudens uitzondering, niet meer dan 45 uur per maand worden uitgeoefend. De PWA-overeenkomst maakt het mogelijk dat de werknemer zijn werkloosheidsuitkering behoudt en een toeslag verdient per uur dat hij werkt.

Momenteel bestaat alleen het model van PWA-overeenkomst [1]. We wachten nog op een koninklijk besluit dat vaststelt welke andere sociale documenten voor deze werknemers zijn vereist [2].

Wijk-werkovereenkomst in Vlaanderen

Bij de 6de staatshervorming kreeg het Vlaams Gewest grotendeels de bevoegdheid over het PWA-stelsel (Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen). Wijk-werken is nu in Vlaanderen de nieuwe naam en de nieuwe invulling voor het PWA-stelsel.

Net zoals het PWA-stelsel heeft het wijk-werken als doel om een werkzoekende werkervaring op te laten bouwen in functie van een individueel traject naar werk dat gericht is op het normale economische circuit, en dit via het uitvoeren van maatschappelijke relevante activiteiten binnen een reële arbeidsmarktomgeving bij een gebruiker.

Binnen het wijk-werken wordt een wijk-werkovereenkomst gesloten. Deze overeenkomst is een PWA -overeenkomst. De PWA-overeenkomst is evenwel een federale aangelegenheid gebleven, dus het model van de wijk-werkovereenkomst is ongewijzigd gebleven.

Er zijn, net zoals bij de PWA-arbeidsovereenkomst, drie partijen bij het wijk-werken. De wijk-werker (werkzoekende) sluit immers een wijkwerkovereenkomst met de organisator, dit is de persoon die de organisatie van het wijk-werken uitvoert. Deze organisator sluit een gebruikersovereenkomst met de gebruiker, namelijk degene die wijk-werkcheques gebruikt om wijk-werkactiviteiten te laten uitvoeren. In tegenstelling tot het vroeger PWA-stelsel wordt er nu van organisatoren gesproken in plaats van PWA-vzw’s.

[1] Koninklijk besluit van 21 december 2017 tot vaststelling van een model van de PWA-arbeidsovereenkomst en tot uitvoering van artikel 17, 3° van de wet van 7 april 1999 betreffende de PWA-arbeidsovereenkomst.

[2] Artikel 4, §4 van het koninklijk besluit nr. 5 van 8 augustus 1980.

Alle artikelen over Sociale documenten