Login
Service Contact Lex4You
Login

Een goed financieel plan voor je zaak

Maak je droom op een realistische manier waar

Een eigen zaak starten? Super. Alleen stel je best een financieel plan op om te weten of je droom haalbaar is. Afhankelijk van je keuze van ondernemingsvorm, ben je misschien zelfs verplicht om zo’n plan op te stellen. Met een onderbouwd plan heb je een pak meer kansen tot succes. 

Geen idee hoe eraan te beginnen? Bouw aan een stevig financieel plan met dit advies.

Contacteer ons

Is een financieel plan verplicht?

Start je een eenmanszaak op? Dan ben je niet verplicht een financieel plan op te stellen. Toch loont het vaak de moeite. Want een financieel plan is een houvast voor jou als ondernemer. Het geeft je een inzicht in je voorziene uitgaven en inkomsten (verwachte resultatenrekening). En in je investeringen en middelen om die te financieren (verwachte balans).

Financieel plan bij een vennootschap verplicht?

Kies je voor een vennootschap, dan ben je meestal wel verplicht om een financieel plan op te stellen. Enkel bij de maatschap is het niet verplicht. In je plan verantwoord je het opstartkapitaal. Een financieel plan laat de overheid toe om te oordelen of je wel voldoende middelen voorzag om je eerste twee jaren te overbruggen.

Indien je zaak failliet gaat binnen de 3 jaar en je had onvoldoende kapitaal voorzien, dan kan je aansprakelijk gesteld worden en verlies je bijvoorbeeld de bescherming die je vennootschap anders biedt. Dit heet de oprichtersaansprakelijkheid en mag je zeker niet over het hoofd zien.

De verschillende vennootschapsvormen

Wat is een financieel plan precies?

Als je start met ondernemen, werk je vaak ook een ondernemingsplan uit. Het financieel plan is daar dan een belangrijk onderdeel van. Zoals gezegd is het een middel om de investeringen, financiële middelen, verwachte uitgaven en inkomsten van de eerste jaren in kaart te brengen. Zo zie je:

  • Of je onderneming levensvatbaar is
  • Of het rendabel is
  • Welke financiële risico’s je mogelijks loopt

Je financieel plan is gebaseerd op verschillende gegevens, zoals je doelstellingen, de marktgegevens, je gekozen producten en/of diensten en de te verwachten personeelsbehoeften. Beschouw het als een gps voor je zaak: een financieel plan laat je toe na te gaan of je op koers zit.

Het is zeker mogelijk dat bij het schrijven van je plannen blijkt dat jij je idee zal moeten bijsturen, omdat het anders niet levensvatbaar is. Dat is niet tof, maar daar kom je liever achter ofwel voor je start ofwel nog in de opstartfase, zodat je het nog kan corrigeren.

Tip: Op zoek naar startkapitaal? Met een goed onderbouwd financieel plan heb je een veel betere uitgangspositie bij onderhandelingen met de bank of met potentiële investeerders.

Contacteer ons

Onderdelen van een financieel plan

Je financieel plan moet de volgende elementen bevatten:

  • Een beschrijving van je activiteiten
  • Een inschatting van de verwachte omzet (verkopen)
  • Een berekening van de te verwachten rendabiliteit
  • Hoe jij je onderneming financiert (kapitaal, lening, andere …)

Een gouden tip: onderschat de kosten niet. Creëer voldoende financiële ruimte zodat je bedrijf levensvatbaar blijft.

Financieel plan opstellen: 6 tips

Je financieel plan moet minimum over twee jaar lopen, maar in de praktijk is dat vaak drie jaar zodat het overeenkomt met de duur van de oprichtersaansprakelijkheid. Je kan dit zelf doen, maar de meeste ondernemers werken hiervoor samen met een boekhouder of accountant.

  1. Omschrijf nauwkeurig je geplande activiteiten. Zeg bijvoorbeeld niet gewoon ‘schrijnwerker’, maar leg uit welke meubels je maakt en of je ze bij klanten installeert.
  2. Leg uit hoe jij je zaak financiert. Wat is je eigen inbreng, wie zorgt er voor externe middelen en aan welke voorwaarden of waarborgen.
  3. Maak een balans van je activa van bij de start van je zaak, na het eerste jaar en na het tweede jaar.
  4. Voorzie een resultatenrekening waarin je een schatting maakt van de winst.
  5. Begroot je verwachte inkomsten en uitgaven zodat je zicht hebt op je cashflow.
  6. Leg duidelijk uit waarom je koos voor de hypotheses in je financieel plan. Waarom denk je dat deze zullen kloppen?

Tip: lees ook deze gids van het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten.

Heb je vragen over het opstellen van je financieel plan?

Contacteer een expert
Klaar voor actie?

Maak een afspraak bij het Securex Ondernemingsloket om je eigen zaak te starten.

Dit zou je ook kunnen interesseren: