De vorm van dit re-integratieplan is vrij. We raden u aan het model van Securex externe dienst voor preventie te gebruiken.
De codex over welzijn op het werk bepaalt echter dat het plan ten minste bevat :
- Een omschrijving van de redelijke aanpassingen van de werkpost: dit kunnen aanpassingen aan de werkpost zijn (bv. het toegankelijk maken van de werkpost voor een rolstoel, een laptop ter beschikking stellen zodat de werknemer thuis kan werken), maar ook aanpassingen van de machines en de uitrusting (zoals computerapparatuur die is aangepast voor slechtzienden).
- Een omschrijving van het aangepaste werk: het kan gaan om aangepaste taken of een andere taakverdeling, een aanpassing van het werkvolume en/of het uurrooster.
In principe blijft de werknemer (ten minste een deel van) zijn overeengekomen werk oefenen, aangezien het alleen om "aangepast" werk gaat: de inhoud van het werk wordt niet of slechts beperkt gewijzigd (bijvoorbeeld een schilder die niet meer op een ladder mag werken, maar aangepast werk kan uitvoeren door alleen op grondhoogte te schilderen). - Een omschrijving van het andere werk: hier gaat het om werk dat de werknemer niet verrichtte voor zijn arbeidsongeschiktheid. Er moet dus ook een omschrijving worden gegeven van de inhoud van het ander werk, evenals uiteraard van het volume en het uurrooster.
- De aard van de voorgestelde opleiding, vorming of begeleiding met het oog op het verwerven van de competenties die moeten toelaten dat de werknemer een aangepast of ander werk kan uitvoeren. Dit kan intern of extern worden georganiseerd.
- De geldigheidsduur van het re-integratieplan
(Bron: website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg
Welke stappen moet je nemen?
En als het niet mogelijk is om aangepast of ander werk voor te stellen?
Een werkgever die, na het overleg en het onderzoek van de concrete mogelijkheden voor aangepast of ander werk en voor aanpassingen aan de werkpost, geen plan kan opmaken (conform art. I.4-74§1), stelt een gemotiveerd verslag op waarin hij toelicht waarom:
- Het technisch of objectief onmogelijk is om een aangepast of ander werk voor te stellen
- Of om gegronde redenen redelijkerwijs niet kan worden geëist
- En waaruit blijkt dat de mogelijkheden tot aanpassing van de werkpost en/of tot aangepast of ander werk ernstig werden overwogen
- Hij houdt in voorkomend geval rekening met het recht op redelijke aanpassingen voor personen met een handicap met verwijzing naar de indicatoren uit het Protocol tussen de Federale Staat, de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap, het Waals Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en de Franse Gemeenschapscommissie ten gunste van personen met een handicap, opgemaakt op 19 juli 2007 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 20 september 2007.
Het begrip handicap wil niet zeggen heet hebben van een officiële erkenning, maar een beperking of belemmering van deelname aan het beroepsleven.
Als je aangesloten bent bij de Externe dienst van Securex, kan je bij de re-integratiecoördinator ons werkdocument vragen om je te helpen bij het opstellen van het rapport.
Daarna …
De werkgever kan dus enkel over gaan tot een beëindiging van arbeidsovereenkomst wegens overmacht medische redenen als
- dat de werknemer wel gevraagd heeft aangepast werk te onderzoeken maar dat de werkgever in een verslag heeft gemotiveerd waarom er geen aangepast werk kan worden aangeboden, en dit verslag heeft bezorgd aan de werknemer en de preventieadviseur-arbeidsarts, of
- dat de werknemer wel gevraagd heeft aangepast werk te onderzoeken, maar dat hij het aangeboden re-integratieplan heeft geweigerd, en dit geweigerde plan bezorgd werd aan de werknemer en aan de preventieadviseur-arbeidsarts.