Welke zijn jouw sociale rechten als zelfstandige?
In België zijn zelfstandigen in hoofd- en bijberoep of met een vennootschap verplicht om zich aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en een ziekenfonds. Door elk kwartaal sociale bijdragen te betalen, open je jouw recht op sociale zekerheid.
Je wordt beschermd en krijgt vergoedingen die je goed vooruit kunnen helpen, afhankelijk van de situatie waarin jij je bevindt.
Recht op mentaal welzijn
Hoe zit het met de mentale gezondheid van je zelfstandige klanten? Als Sociaal Fonds maakt van hun gezondheid een prioriteit. Met gerichte informatie en advies kunnen we je helpen om de signalen van mentale uitputting sneller te identificeren en tijdig aan de alarmbel te trekken.
Terugbetaling van medische kosten
Of het nu gaat om een doktersbezoek of een zwaardere ingreep, de sociale zekerheid voor zelfstandigen neemt de terugbetaling van de medische kosten van de zelfstandigen en hun meewerkende partner op zich.
Prestaties in geval van ziekte of ongeval
Een ziekte of een ongeval kunnen zelfstandigen verhinderen te werken. En wie niet werkt, heeft ook geen inkomen! De sociale zekerheid voorziet een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid. Bij Securex gaan we nog een stap verder door je een aanvullend vervangingsinkomen aan te bieden.
Kinderbijslag en geboortepremie
Of je nu werknemer of zelfstandige bent, elke Belgische ouder heeft recht op kinderbijslag tot zijn of haar kind 25 jaar is (onder bepaalde voorwaarden). Het bedrag van de toelage hangt af van het aantal kinderen, de leeftijd van het kind en de concrete situatie.
Moederschapshulp en moederschapsuitkering
Sinds 2017 hebben jonge moeders die als zelfstandige werken recht op verschillende vormen van hulp via hun sociaal verzekeringsfonds, bijvoorbeeld: 105 gratis dienstencheques, een geboortepremie of een adoptie-uitkering en een vrijstelling van sociale bijdragen voor het kwartaal dat volgt op de bevalling.
Pensioen
Door heel hun loopbaan lang sociale bijdragen te betalen, hebben zelfstandigen recht op een wettelijk pensioen. Dat is echter laag en ontoereikend om jouw levensstandaard te behouden. Securex biedt je verschillende vormen van aanvullend pensioen, om je te helpen genieten van jouw welverdiende rust.
Overlevingspensioen en overgangsuitkering
De overlevende echtgenoten van een overleden zelfstandige hebben recht op een overlevingspensioen als ze een minimumleeftijd hebben bereikt (in 2021 ligt die op 48 jaar) of op een overgangsuitkering als dat niet het geval is. Het ontvangen bedrag hangt af van de leeftijd van de overlevende, de loopbaan en de inkomsten van de overledene, maar ook van de duur van het huwelijk.
Overbruggingsrecht
Het overbruggingsrecht is een maandelijkse uitkering die gedurende maximum 12 maanden wordt uitbetaald. Het is van toepassing in geval van faillissement, maar ook bij een verplichte stopzetting van de activiteiten. De zelfstandige behoudt dus bepaalde sociale rechten zonder sociale bijdragen te moeten betalen.
Betaling informele zorg
Zelfstandigen die hun activiteit volledig of gedeeltelijk moeten stopzetten omwille van een ernstige ziekte, een gehandicapt kind of om palliatieve zorg te krijgen, kunnen een beroep doen op deze vrij onbekende maandelijkse uitkering.
Sluit je aan bij het Sociaal verzekeringsfonds van Securex
Ongeacht jpuw leeftijd of persoonlijke situatie begeleidt Securex je dankzij zijn Sociaal Verzekeringsfonds. Naast de uitbetaling van alle hierboven vermelde wettelijke sociale rechten, gaan we nog een stap verder door je aanvullende verzekeringen aan te bieden:
- Onze oplossing Life@Ease op maat voor zelfstandigen
- Het vervangingsinkomen in geval van arbeidsongeschiktheid
- Verschillende soorten aanvullend pensioen
Kies voor gemoedsrust en veiligheid. Heb je vragen? Onze experts geven je graag een antwoord op maat afgestemd op jouw persoonlijke situatie.