Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

Hormonen en mentaal welzijn: bewust en gezond door de (peri)menopauze

Ann heeft al 12 jaar haar eigen kapperszaak. Ze is er super trots op dat ze haar zaak heeft weten uit te bouwen tot een plek waar klanten zich thuis voelen: een lekker kopje koffie, altijd een bos verse bloemen op de toonbank, en aandacht voor fijne babbeltjes.  Sedert een jaar voelt Ann zich echter minder vrolijk. Regelmatig moet ze echt moeite doen om haar klanten met de glimlach te ontvangen en op het einde van de werkdag voelt ze zich veel vaker uitgeput. Regelmatig slaapt ze slecht, zonder te weten hoe dit komt. Ze is altijd een goede slaper geweest. Wat is er met me aan de hand, vraagt Ann zich af.

Geplaatst op 21 juni 2024

Ann is 44 jaar.  Wat haar parten speelt is hoogstwaarschijnlijk ‘de overgang’ (perimenopauze): de hormonale veranderingen die uiteindelijk leiden tot de menopauze. Veel vrouwen zijn onwetend over de impact van hormonale veranderingen op hun mentaal en fysiek welzijn. De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron regelen niet enkel de vruchtbaarheid, maar zijn belangrijk voor de goede werking van tal van andere organen, weefsels en fysiologische processen.  

Reeds jaren voor die laatste menstruatie (gemiddeld 50 jaar) gaat de hormonenspiegel naar beneden, en dat op een heel grillige manier. Die veranderingen geven voor heel veel vrouwen allerlei klachten, die veel verder dan enkel de gekende ‘warmte-opwellingen’ en onregelmatige menstruaties.  Ze kunnen ook na de start van de menopauze nog enkele jaren duren.  

Omdat deze hormonen ook de emoties en de energie regelen, worden (peri)menopauzale klachten wel eens verward met depressie of burnout. En dan krijgt de vrouw in kwestie vaak (ten onrechte) een anti-depressivum, angstremmer of slaapmedicatie voorgeschreven. Terwijl er wat anders aan de hand is, en ook andere oplossingen kent.

Onderzoek van Securex heeft uitgewezen dat 86% van de medewerksters in menopauze daar klachten van heeft of heeft gehad, en voor meer dan de helft (53%) betekende dit ook hinder bij het uitvoeren van het werk. Zij lopen het grootste risico op uitputting en burnout. We hebben alle redenen om te vermoeden dat dit voor vrouwelijke ondernemers niet anders is.  

Misschien heb jij geluk, en ben jij een van die vrouwen die geen of amper klachten ervaart. Maar de kans is dus groter dat het toch anders verloopt.  

Dus ja, je bent niet alleen als je eens de 40 voorbij regelmatig last krijgt van spier- en gewrichtspijn, hersenmist, lage energie, depressieve gevoelens, slechtere slaapkwaliteit, emotionele ontregeling,… en daar tijdens je werk hinder van ondervindt.   

Gelukkig zijn er heel wat zaken die je kan doen om de klachten onder controle te krijgen en ook in deze levensfase vitaal en gelukkig te blijven. 

  • Normaliseer wat je ervaart: maak je geen zorgen, je bent niet ‘gek’ aan het worden. Mits de juiste kennis over wat (peri)menopauze is, kun je al heel wat van wat je ervaart plaatsen, en hoef je geen extra stress of zorgen te hebben over jezelf, je werk, je relatie,…. Lees onze informatieve brochure “Gezond en bewust door de (peri)menopauze” 
  • Accepteer dat er momenten zijn waarop je best wat minder hooi op je vork neemt. Een goeie balans tussen inspanning en ontspanning is altijd aangewezen, maar zeker in deze levensfase. Stress is de belangrijkste versterker van (peri)menopauzale klachten. Er is dus echt een tijdperk aangebroken van meer zelfzorg en bewuste keuzes. 
  • Verzorg je levensstijl. In onze brochure “Gezond en bewust door de (peri)menopauze” lees je praktische tips rond voeding, beweging en ontspanning. Daarmee kun je al heel wat van je (peri)menopauzale klachten en gezondheidsrisico’s onder controle houden.  
  • Consulteer de juiste hulpbronnen: je huisarts, je gynaecoloog, of een menopauzeconsulent.   Deze kan je bijstaan met advies en praktische tips, of de weg wijzen naar de meest geschikte arts voor de klachten die jij hebt. Ook kan besproken worden of in jouw geval hormoonsubstitutietherapie (het bijnemen van hormonen) aangewezen is.  

Mits de juiste ondersteuning en zelfzorg kan deze levensfase ook een mooi nieuw elan geven aan jouw loopbaan. Ook mensen als Ann kunnen schitteren als nooit te voor.  Het is immers ook een levensfase waarin je kunt terugplooien op heel wat levenservaring en bagage. Veel vrouwen worden meer zelfbewust, weten al beter wat ze willen en gaan meer recht op hun doel af. Ook dat zijn belangrijke vaardigheden om een succesvolle onderneemster te zijn.  

Securex als rots in de branding

Voel je dat het allemaal te veel wordt, grijp dan tijdig in. Weet dat Securex voor je klaar staat. Heb je een specifieke vraag rond je fysiek of mentale gezondheid? Dan kan je terecht bij een van onze gezondheidsmedewerkers. Zij staan je bij met het juiste advies of verwijzen je door naar de juiste professional. Neem zeker ook een kijkje op deze pagina over mentaal welzijn bij zelfstandigen.

Nood aan advies op maat?

Ontdek gerelateerde artikels