Login
Service Contact Lex4You
Login

Wat betekent een harde Brexit voor uw onderneming?

Op 31 oktober 2019 stapt het Verenigd Koninkrijk uit de EU, een deadline die genadeloos op ons afraast. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk bereikten ondertussen een akkoord, maar zal dit ook goedgekeurd worden in het Britse parlement? 

Laatst bijgewerkt op 17 oktober 2019 door Frederik Dhont

Op 14 november 2018 was er ook al een brexit-akkoord. Theresa May verloor toen tot drie keer toe de stemming in het Britse parlement. De leider van de Britse oppositiepartij Labour – Jeremy Corbyn – zegt dat het nieuwe akkoord nog slechter is dan het akkoord dat May destijds bereikte. 

Deal of niet, u bent maar beter voorbereid. Bij een no-dealbrexit is de chaos helemaal nabij. Dan zullen personen, goederen, diensten en kapitaal plots minder vrij kunnen circuleren tussen het VK en de andere EU-landen. Voor veel ondernemingen dreigt een kleine of zelfs zware schok.

1. Extra douaneformaliteiten bij in- en uitvoer

Simpel uitgedrukt, wordt België een buitengrens van het VK. Ondernemers die invoeren uit of uitvoeren naar het VK, zullen te maken krijgen met de Belgische én de Britse douane. U moet dan o.a. een EORI-nummer aanvragen in België en rekening houden met lange wachttijden aan de grens.

Importeurs zullen invoerrechten moeten betalen op producten die ze uit het VK laten overkomen. Exporteurs moeten de aangifte van btw op een andere manier doen en kunnen gebruik maken van een btw-vrijstelling.

2. Nieuwe en bestaande contracten aanpassen

Als er zich onverwachte situaties voordoen (zoals de brexit) hebben u en uw zakenpartners best vooraf een goede handleiding klaarliggen. Zo niet, kan de continuïteit van uw onderneming gevaar lopen. Het is daarom aangeraden om uw bestaande en nieuwe contracten kritisch te evalueren.

Enkele voorbeelden van nuttige clausules zijn:

  1. Overmacht: de partijen kunnen hun verplichtingen tijdelijk of definitief on hold zetten wanneer er onvoorziene moeilijkheiden op hun pad komen.
  2. Heronderhandeling: bij ingrijpende veranderingen aan de economische situatie zullen de partijen kijken of hun contractuele verplichtingen nog steeds in evenwicht zijn. Zo niet, zullen zij de voorwaarden proberen aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid.
  3. Beëindiging: als de situatie waarin het contract werd afgesloten teveel veranderd is, en het niet langer wenselijk is om samen te werken, kunnen de partijen de overeenkomst beëindigen.

Wist u dat contracten een onmisbare tool zijn om allerlei risico’s te beheersen? Lees de blog met tips & tricks

3. De gevolgen voor uw personeel

Een harde brexit kan zware gevolgen hebben voor werkgevers én werknemers. Zoals het land waarin men socialezekerheidsbijdragen betaalt, de voorwaarden om te mogen werken en verblijven, en de loon en arbeidsvoorwaarden.

Stelt u Britten tewerk in België, of werken er Belgen voor u in het VK? Dit moet u weten en doen.

4. U staat er niet alleen voor!

Er zijn nog veel meer struikelblokken denkbaar dan we hier kunnen opsommen: transport, persoonsgegevens bewaren, EU-handelsmerken, filialen, concurrentiepositie, ... Zelfs als u denkt dat uw bedrijf niet rechtstreeks geraakt wordt, loont het de moeite om u te informeren.

Heeft u vragen over de brexit-gevolgen voor uw onderneming? Stel ze hier en een Securex-expert neemt contact met u op!

Frederik Dhont
Juridisch schrijver en spreker

Frederik is juridisch schrijver en spreker bij Securex sinds november 2019. Zijn missie? Glashelder uitleggen aan bedrijfsleiders wat de dagelijkse stroom van sociale wetten voor hen betekent. Daarvoor was hij drie jaar lang juridisch adviseur voor startende en gevestigde ondernemers.

Frederik haalde een master in de rechten aan de UGent, met een specialisatie in sociaal recht aan de Université Libre de Bruxelles. Hij voltooide ook een postgraduaat Digital Content & Journalism aan Arteveldehogeschool.

In zijn vrije tijd is hij poppianist en speelt hij keytar in de jaren ’80 tributeband Radio Spandex.

Dit zou u ook kunnen interesseren: