Login
Service Contact Lex4You
Login
Werkgevers

10 extralegale voordelen die loonkosten drukken

Wat als je jouw medewerker kon belonen en tegelijkertijd jouw loonkost kon verlagen? Dankzij de vele extralegale voordelen die vrijgesteld zijn van belastingen en sociale bijdragen is dat perfect mogelijk.

Geplaatst op 18 augustus 2023
Ons dossier 'Je eerste werknemer aanwerven'

Wil je een medewerker iets extra geven, maar heb je niet de middelen om het loon te verhogen? Dan kunnen extralegale voordelen de oplossing zijn. Ze vallen niet alleen steeds meer in de smaak bij de Belgen, maar zorgen er ook voor dat je talent kan aantrekken en behouden en tegelijkertijd je loonkost kan drukken. We zetten er alvast tien op een rij.

#1 De maaltijdcheques

Meer dan 7 Belgen op 10 krijgen er. Dat is niet zonder reden: ze zijn vrijgesteld van sociale bijdragen en zijn gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar.  Je kan in je beroepskosten tot een bedrag van 2 euro per cheque aftrekken, waardoor ze de helft goedkoper zijn voor jou dan een gelijkwaardige loonsverhoging. En jouw werknemer? De koopkracht van je werknemer stijgt hierdoor met 40%.

#2 De ecocheques

Deze cheques – die ook vrijgesteld zijn van sociale bijdragen – moedigen jouw werknemer aan om voor ecologische producten en diensten te kiezen. En dat is uiteraard goed voor jouw imago als werkgever die duurzame ontwikkeling nastreeft.

#3 De hospitalisatieverzekering

Hoewel de hospitalisatieverzekering aangeboden wordt in de meeste grote bedrijven, blijft ze in kmo’s eerder een uitzondering. Er zijn nochtans formules die afgestemd zijn op kleine ondernemingen. Omdat dit voordeel volledig vrijgesteld is van sociale bijdragen, is het een goede manier om personeel aan te trekken.

#4 De groepsverzekering

Ook dit is een voordeel dat vooral door grote ondernemingen wordt aangeboden. Weet echter dat de premies die je stort om een bijdrage te leveren aan het aanvullende pensioen van jouw werknemers, aftrekbaar zijn als exploitatiekosten. Bovendien is de vermogensbelasting op termijn ook voordelig.

#5 De bedrijfswagen

De bedrijfswagen blijft een van de meest populaire voordelen en is zowel voor jou als voor jouw werknemer interessant. Zo betaal je geen RSZ-bijdragen. Ook de leasingkost is voor een groot deel fiscaal aftrekbaar. Je betaalt enkel een speciale solidariteitsbijdrage die afhankelijk is van de CO2-uitstoot van de wagen.

#6 De bedrijfsfiets

Hoe meer files, hoe populairder de fiets. Je hebt er dus alle baat bij om deze mogelijkheid voor te stellen aan jouw werknemer. Terwijl je werknemer de fiets gebruikt voor trajecten van en naar het werk, kan jij fors besparen:

  • Geen belasting noch sociale bijdrage
  • Fietsvergoeding 100% aftrekbaar als kost
  • Fietsuitrusting en onderhoudskosten 100% aftrekbaar

#7 De reiskostenvergoeding

De vergoeding voor de verplaatsingen van en naar het werk is zowel voor jou als voor jouw werknemer vrijgesteld van sociale bijdragen.

#8 De salarisbonus

Heeft je bedrijf zijn doelstellingen bereikt? Dan kunt je jouw werknemer een bonus geven. Die bonus wordt tot een bepaald plafond niet als verloning beschouwd. Je hoeft er dus geen belasting op te betalen, enkel een speciale patronale bijdrage die 33% bedraagt van dit voordeel.

#9 De warrants

Deze aandelenopties van beursgenoteerde bedrijven zijn onder voorwaarden 100% fiscaal aftrekbaar en vrijgesteld van sociale bijdragen. In de praktijk, verkoopt de werknemer ze vrij snel om cash in de plaats te krijgen, waardoor het beursrisico klein is. Je medewerker betaalt enkel de bedrijfsvoorheffing.

#10 De geboorte- en huwelijkspremies

Deze kleine, eenmalige attenties die toch enorm geapprecieerd worden, zijn niet onderworpen aan sociale bijdragen, tot een maximum van 50 euro per geboorte en 245 euro voor een huwelijk.

Bereken de loonkost van je eerste werknemer

Dankzij onze berekeningstool kan je snel de loonkost van je eerste werknemer inschatten.

Dit zou je ook kunnen interesseren