Login
Service Contact Lex4You
Login
Werkgevers

5 weetjes over het cafetariaplan

Met een cafetariaplan geef je jouw werknemers de vrijheid om hun extralegale voordelen zelf te kiezen. Maar kan dat volgens de wet wel? En brengt dat veel werk met zich mee? Dit moet je zeker weten over het cafetariaplan:

Laatst bijgewerkt op 24 maart 2017 door Michiel Crommelinck

1. Communicatie als kritische succesfactor

Bij de overstap naar een flexibele verloning ga je niet over één nacht ijs. Bestudeer daarom eerst:

  • budgetmogelijkheden: bereken de financiële en fiscale impact voor jouw bedrijf en analyseer de juridische mogelijkheden.
  • keuzemenu: vraag aan je werknemers welke loonvoordelen ze willen en breng de mogelijkheden samen in een keuzemenu. Doe dit zo efficiënt en effectief mogelijk zodat dit een duurzaam proces wordt.
  • communicatieplan: ga voor heldere communicatie. Dan voelen jouw medewerkers zich meer betrokken, kiezen ze vlotter en staan ze positiever tegenover wat je hen als werkgever aanbiedt.


2. Maak gebruik van een handige tool

Hoe houd je het overzicht over de verschillende keuzes van jouw medewerkers? Daarvoor kan je gebruik maken van een handige “à la carte” cafetariaplan-tool, ontwikkeld door Securex. Daarmee verkent jouw werknemer de voordelen en stelt hij zijn persoonlijke loonpakket samen. Het resultaat van die keuzes krijg je in een overzichtelijk rapport.


3. Belgische wetgeving laat niet alle loonvoordelen toe

Een fitnessabonnement, kinderopvang, hulp aan huis: je kan het zo gek niet bedenken of het past in jouw cafetariaplan. Toch wordt niet alles juridisch aanvaard. Daarom lijstten wij alle voordelen op en toetsten die aan cao’s, rulings en loonnormen. Al hoef je die natuurlijk niet allemáál aan te bieden. Veel bedrijven starten met vijf tot zeven verschillende loonvoordelen. Jouw werknemer heeft dan genoeg keuze én jouw HR-afdeling behapt moeiteloos de administratie.


4. Een cafetariaplan is er ook voor kleine kmo’s

Veel grote bedrijven bieden al langer flexibele verloning aan. Toch is een cafetariaplan ook haalbaar voor een kmo. Ja, zelfs voor kmo’s met minder dan tien werknemers. De enige voorwaarde is dat je al een basisloonbeleid hebt.


5. Securex helpt jou bij jouw cafetariaplan

Zoek je een partner om jouw cafetariaplan uit te werken? Securex ondersteunt je met advies, projectmanagement en een tool die je kan gebruiken met om het even welk payrollpakket. Je hoeft dus geen klant te zijn van ons sociaal secretariaat om je door ons te laten bij te staan in de opzet van jouw cafetariaplan. Wij ondersteunen jou bij elke stap van het cafetariaplan: de voorstudie opmaken, jouw personeelsbestand monitoren en de loonvoordelen per werknemer beheren.

Meer weten over het cafeteriaplan? Neem een kijkje in ons halfjaarlijks Human Interest Magazine.

Michiel Crommelinck
Previous Innovation Partner

Michiel was Innovation Partner bij Securex. Vanuit die rol stimuleerde en begeleidde hij innovatie bij Securex-medewerkers. Voordat Michiel bij Securex aan de slag ging, behaalde hij een doctoraat in de bedrijfspsychologie aan de Universiteit Gent, met focus op de rol van feedback in creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Michiel houdt ervan om ook zelf ondernemend te zijn. 

Dit zou je ook kunnen interesseren