Login
Service Contact Lex4You
Login

Tabak in tijden van corona: een factcheck

31.05 Wereld anti-tabaksdag

In de media leest u vaak dat een roker meer kans zou hebben om besmet te geraken met corona. Recent las ik dat uit een studie blijkt dat het aantal rokers onder de gehospitaliseerde Covid-patiënten net opvallend laag is, waardoor rokers meer beschermd lijken tegen Covid.
Hoog tijd voor een factcheck!

Laatst bijgewerkt op 28 mei 2021 door Veroniek De Neve

Heeft u als roker meer kans om besmet te geraken met het coronavirus?

Er is op dit moment geen bewijs dat aantoont dat roken de kans om besmet te geraken vergroot. Als roker heeft u wel een minder goede afweer tegen infecties waardoor men beschouwt dat u meer kwetsbaar bent voor besmettingen. Daarnaast maakt u bij het roken frequent contact met vingers, lippen en uw gezicht, wat een hoger risico geeft op overdracht van het virus. Volg dan ook goed de hygiënemaatregelen.

Kunt u uzelf met nicotine tegen het coronavirus beschermen?

Het beschermend effect van nicotine tegen Covid-19 werd tot op heden niet bevestigd in onderzoek. De medische wereld doet wel onderzoek naar verschillende stoffen die een beschermend effect zouden hebben tegen het virus en minder gezondheidsschade toebrengen aan de mens.

Als ik besmet geraak met Covid als roker, kan ik ergere symptomen hebben?

Ja. Vanuit de huidige onderzoeken bij gehospitaliseerde Covid-patiënten blijkt dat roken een duidelijk verhoogde kans geeft tot ernstige ziekte en een hogere kans op sterfte.

En wat is de impact van de elektronische sigaret?

Omdat vapen een relatief recent fenomeen is, bestaat er hierrond nog maar weinig onderzoek. Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat blootstelling aan dampen geproduceerd door een e-sigaret, longcellen beschadigt en ontstekingen doet toenemen. Vapen en besmetting aan Covid-19 wordt daarom algemeen als een dubbel risico gezien.

Heeft corona ervoor gezorgd dat we allemaal meer roken?

Uit de laatste gezondheidsenquête van Sciensano blijkt dat 37% van de deelnemers aangeeft meer te roken, en 16% aangeeft minder te roken. Vooral bij jongeren, het meest de 25 tot 34-jarigen, blijkt er meer gerookt te worden. Er zijn meer vrouwen dan mannen die méér roken dan voor corona.

Is stoppen met roken nu in corona dan wel een goed idee?

Ja, stoppen met roken is de beste beslissing voor uw gezondheid en in tijden van corona kan het enkel uw immuniteit verbeteren. En misschien is het nu ook net een moeilijke periode, met meer stress en minder mogelijkheden om te ontspannen en afleiding te zoeken?

Een paar goede argumenten die u alvast kunt meenemen in uw overweging:

  • De vaccinaties bieden ons perspectief. Nu is mogelijks het ideale moment om te stoppen: we kunnen stilaan plannen en dienen nog niet aan alle sociale verlokkingen te weerstaan.
  • Corona en de lockdown heeft ons gedrag en ons leven op zoveel manieren beïnvloed en ons getoond wat belangrijk is. Internationaal blijkt er sinds corona een record aantal mensen die de sigaret uit hun leven hebben geband.
  • Elke motivatie om te stoppen met roken is waardevol. Corona is nu hét argument om uw gezondheid op de eerste plaats te zetten. Stoppen met roken loont in elk geval: u merkt snel verbeterinn blijvende verbetering op uw gezondheid op lange termijn!

En hoe kunt u als werkgever in coronatijden de gezondheid van uw (rokende) medewerkers ondersteunen?

Het vooruitzicht meer naar kantoor te komen en sociale activiteiten op te bouwen, is een goede gelegenheid om de gezondheid van uw werknemers in de kijker te zetten.  Corona heeft immers onze dagelijkse gewoontes enorm veranderd.

Laat je ondersteunen door een deskundige!

Vanuit de Externe preventiedienst bieden wij informatieve sessies rond gezondheidsbevordering en rookstopbegeleiding aan (online programma of groepsbegeleiding of een begeleiding op maat).

Veroniek De Neve
Preventieadviseur

Veroniek De Neve werkt als preventieadviseur in psychsociaal welzijn bij Securex. Ze volgde opleiding in verpleegkunde, arbeids- en organisatiepsychologie en in de preventie van psychosociaal welzijn en combineert hiermee ervaring in HR, gezondheidszorg en welzijn. Thema’s die haar collega’s en zij behandelen zijn de preventie van ongewenst gedrag, conflicthantering, de psychosociale risicoanalyse, omgaan met stress en een gezonde energiebalans, alcohol- en middelengebruik, en zo meer.

Dit zou je ook kunnen interesseren