Login
Service Contact Lex4You
Login

Zeven voordelen voor horecamedewerkers

Begin mei heropenden de horecaterrassen. En sinds 9 juni mogen alle restaurants, café’s en brasseries opnieuw binnen klanten bedienen. Maar na al die maanden gedwongen sluiting is de kans groot dat uw personeel intussen een andere job zocht – en vond. U moet dus op zoek naar extra personeel. Maar hoe maakt u iemand warm voor een job in de horeca? We zetten zeven voordelen voor horecamedewerkers op een rij!

Laatst bijgewerkt op 11 juni 2021 door Els Vanderhaegen

Wie wil werken in de horeca?

De coronapandemie en bijhorende maatregelen maken het horecaondernemers niet gemakkelijk. Nu de terrassen terug open zijn en er over enkele weken ook opnieuw binnen klanten mogen zitten, moeten restaurateurs en caféhouders snel schakelen.

Horecaondernemers willen ook voorbereid zijn op piekmomenten – bij mooi weer of tijdens de vakantieperiodes, bijvoorbeeld. Daarvoor is flexibel personeel nodig.

Maar de horeca heeft niet altijd de perceptie mee: onregelmatige uren, lange dagen, stress op piekmomenten… onregelmatige uren, lange dagen, stress op piekmomenten…. Hoog tijd dus om de voordelen van werken in de horeca eens goed in de verf te zetten!

Zondagtoeslag en nachtpremie

Wie op zondag of een feestdag werkt in de horeca, heeft recht op een toeslag van 2 euro per effectief gepresteerd uur, met een maximum van 12 euro per dag. Onder werken op zondag valt alle verrichte arbeid op zondag vanaf 00u01 tot en met 00u00.

Horecamedewerkers die tussen 00.00 uur en 05.00 werken, ontvangen een nachtpremie van 1,3131 euro per gewerkt uur.

Ecocheques

Alle horecawerknemers hebben recht op ecocheques met een maximale waarde van 250 euro, ook gelegenheidswerknemers en werknemers die deeltijds werken. Alleen wie aan het werk is met een studentenovereenkomst en onderworpen aan solidariteitsbijdragen, ontvangt geen ecocheques.

Waar moeten werkgevers en werknemers aan voldoen? Waarvoor kunt u ecocheques gebruiken en wanneer worden ze toegekend? U leest het in ons juridisch artikel over Ecocheques.

Fietsvergoeding en tussenkomst woon-werkverkeer

Werknemers die met de fiets naar het werk komen, hebben recht op een fietsvergoeding. Ook wie zich met het openbaar vervoer of de auto verplaatst, krijgt een vergoeding woon-werkverkeer. Voorwaarde is wel dat de werknemer op minstens een kilometer afstand woont.

In de horeca werd deze tussenkomst in een cao gegoten, en gaat het dus om een verplichting van werkgever naar werknemer.

Extralegaal verlof

Horecamedewerkers met tien jaar jobanciënniteit krijgen bij elke vijfde verjaardag van hun arbeidsovereenkomst één bijkomende extralegale verlofdag.

Heeft de onderneming meer dan vijftig medewerkers? Dan krijgen ze al na vijf jaar dienst een eerste extra dag extralegaal verlof.

Opleidingsmogelijkheden

Online trainingen, opleidingen ter plaatse op maat, tips, tricks en inspiratie. Op Horeca Forma vindt elke horecaondernemer en elke werknemer uit de sector zijn gading. En het interessantste van al? Alle opleidingen zijn gratis!

Bekijk het aanbod van Horeca Forma

Loopbaanverlof

Ook in de horeca is een werkgever met meer dan twintig werknemers verplicht om een werkgelegenheidsplan op te stellen. Daarin staan de maatregelen om oudere werknemers – van 45 jaar en ouder – langer aan het werk te houden. Een van die maatregelen is het loopbaanverlof. Horecawerknemers vanaf 56 jaar hebben recht op een bijkomende dag extralegaal verlof – die ze moeten opnemen (niet cumuleren).

U leest er meer over op onze pagina ‘Loopbaanverlof’.

Aanvullend pensioen

Wie in de horeca werkt, ontvangt een aanvullend pensioen na zijn loopbaan. Dat is een aanvulling op het wettelijk pensioen en wordt door werkgeversbijdragen opgebouwd. Concreet betekent dit dat elke horecawerkgever 1% van het maandloon van elke werknemer stort op een aparte rekening bij een verzekeraar. Dat opgebouwde vermogen – plus de interesten daarop – is het aanvullend pensioen.

Meer weten? Op de website van het Fonds Tweede Pijler 302 vindt u alle informatie.

Menselijk kapitaal centraal

De sociale partners in de horecasector zetten in op menselijk kapitaal en de balans tussen werk en vrije tijd. Dat tonen bovenstaande voordelen aan. Wie een afwisselende en uitdagende job zoekt, vindt in de horeca vast en zeker een menselijke werkplek.

Els Vanderhaegen
Legal Coordinator

Els Vanderhaegen werkt sinds 1997 bij Securex. Ze was eerst drie jaar Legal Advisor om vervolgens gedurende 7 jaar de coördinatie van de sectorale cel op zich te nemen. Daarna was Els 3 jaar manager van ‘Legal Information & Know How’ (LIKH). Daar bovenop was ze nog eens 10 jaar manager van de sectorale en fiscale cel. Sinds 2019 is ze de coördinator van de strategische cel.

Haar vrije tijd gaat vooral naar haar gezin. Els houdt ook van een goed boek, een goede film en wandelingen in de natuur.

Els.Vanderhaegen@securex.be

Dit zou je ook kunnen interesseren