Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Aan welke voorwaarden moet de (stage)overeenkomst voldoen?

De (stage)overeenkomst tot uitvoering van de alternerende opleiding moet voor elke leerling afzonderlijk schriftelijk worden vastgesteld, uiterlijk op het tijdstip waarop de leerling zijn alternerende opleiding aanvat.

Laatst bijgewerkt op 24 januari 2024

Schriftelijke overeenkomst

De stageovereenkomst alternerende opleiding en de overeenkomst van alternerende opleiding moeten worden opgesteld volgens het model dat vastgelegd is door de Vlaamse regering[1].

Verplichte vermeldingen

De (stage)overeenkomst moet de volgende verplichte vermeldingen en bepalingen omvatten:

  • De datum van inwerkingtreding, de einddatum en het voorwerp van de overeenkomst
  • De naam van de onderneming en van de persoon die de onderneming vertegenwoordigt
  • De naam van de mentor in de onderneming
  • De identiteit van de leerling
  • De naam van de opleidingsverstrekker waar de leerling de lessen volgt en van de trajectbegeleider van de opleidingsverstrekker
  • Het bedrag van de leervergoeding (enkel voor de overeenkomst van alternerende opleiding; niet voor de stageovereenkomst)
  • Het uurrooster waarin enerzijds de tijdstippen worden vermeld waarop de leerling de opleiding volgt in de onderneming en anderzijds de tijdstippen waarop de leerling de lessen en de gelijkgestelde activiteiten volgt bij de opleidingsverstrekker
  • De plaats van de uitvoering van de opleiding op de werkplek
  • De verwijzing naar alle wettelijke, reglementerende en conventionele bepalingen, inzonderheid met betrekking tot voorzieningen van sociale zekerheid, arbeidswetgeving, welzijnswetgeving en verzekering, die van toepassing zijn op de onderneming
  • De beperkte aansprakelijkheid van de leerling bij schade ten aanzien van de onderneming of derden

Maken bovendien integraal deel uit van de (stage)overeenkomst en moeten er als bijlage aan toegevoegd worden:

  • Het opleidingsplan opgesteld door de opleidingsverstrekker in overleg met de onderneming
  • De rechten en plichten van de leerling, de onderneming en de opleidingsverstrekker
  • De integrale tekst van de artikelen uit het decreet die betrekking hebben op de schorsingen en beëindiging van de overeenkomst
  • Het arbeidsreglement

De overeenkomst mag geen bedingen bevatten die de rechten van de leerling beperken of zijn verplichtingen verzwaren.

Overeenkomst van bepaalde duur

De (stage)overeenkomst moet voor bepaalde duur gesloten worden, maar kan schooljaaroverschrijdend zijn.

Om zijn opleidingsplan uit te voeren, kan de leerling opeenvolgende overeenkomsten met verschillende ondernemingen sluiten.  De duur van alle overeenkomsten samen mag evenwel niet meer bedragen dan duur van de alternerende opleiding waarop de overeenkomsten betrekking hebben, en dit vanaf het moment dat de alternerende opleiding voor de leerling ingevuld is met een werkplekcomponent.

Voorbeeld: een leerling volgt een alternerende opleiding van 3 jaar, maar er is pas een werkplekcomponent vanaf het tweede jaar, dan mag de duur van de (stage)overeenkomst maximaal 2 jaar bedragen.

Voltijdse overeenkomst?

Overeenkomst alternerende opleiding (OAO)

De OAO is een voltijdse overeenkomst en bevat zowel de lescomponent (theoretische opleiding) als de werkplekcomponent (praktische opleiding). Ook de lescomponent wordt dus als arbeidstijd beschouwd[2].  Voor de berekening van het aantal uren binnen de overeenkomst telt een les of gelijkgestelde activiteit steeds mee voor 60 minuten. Eén lesuur komt aldus overeen met één arbeidsuur. 

De tijd die de leerling besteedt aan de uitvoering van zijn overeenkomst mag niet meer bedragen dan de maximale arbeidsduur, voorzien in de wet, in de sector of in het arbeidsreglement. De leerling mag per week met andere woorden niet meer uren presteren (theorie + praktijk) dan een gewone voltijdse werknemer in de onderneming.

Stageovereenkomst alternerende opleiding (SAO)

Sinds 1 september 2022 moet de SAO niet langer een voltijdse overeenkomst zijn.

De stageovereenkomst wordt gesloten voor minstens 28 uur per week en maximaal de gemiddelde wekelijkse voltijdse arbeidsduur die van toepassing is in de onderneming.

Ook hier heeft de stageovereenkomst betrekking op het volledige leertraject, zowel de lescomponent als de werkplekcomponent. Voor de berekening van het aantal uren binnen de overeenkomst telt een les of een activiteit die gelijkgesteld is met een les, ook mee voor zestig minuten.

[1] Ministerieel besluit van 23 december 2020 tot bepaling van het model van de overeenkomst van alternerende opleiding en het model van de stageovereenkomst alternerende opleiding.

[2] Hierdoor bouwt de leerling ook rechten op op basis van zijn lesdagen en is hij op lesdagen ook gedekt door de arbeidsongevallenverzekering van de onderneming.

Alle artikelen over Vlaamse (stage)overeenkomst alternerende opleiding (SAO en OAO)