Recht op 20 dagen
De werknemer mag, naar aanleiding van de geboorte, gedurende 20 werkdagen van het werk afwezig zijn. Deze dagen moeten binnen een periode van 4 maanden vanaf de bevalling opgenomen worden, maar niet noodzakelijk in één keer:
- Voor geboortes van 1 januari 2021 tot 31 december 2022 heeft de werknemer het recht om 15 werkdagen afwezig te zijn
- Voor geboortes vanaf 1 januari 2023 heeft de werknemer het recht om 20 werkdagen afwezig te zijn
Ook bij de geboorte van een meerling blijft het aantal dagen geboorteverlof 15 of 20 bedragen. De reglementering is immers niet op het aantal kinderen gebaseerd, maar op het feit van de geboorte.
In geval van een miskraam heeft de werknemer geen recht op geboorteverlof. Dit is echter wel het geval indien het kind doodgeboren wordt of kort na de geboorte sterft.Indien het kind na een periode van 180 dagen zwangerschap dood geboren wordt, heeft de werknemer recht op de afwezigheid die voorzien is voor de geboorte van een kind, en kan hij dit verlof cumuleren met de afwezigheid die werd bepaald voor het overlijden van een kind (zie klein verlet bij overlijden).
Enkel volledige dagen
Belangrijk om te noteren is dat de werknemer zijn geboorteverlof enkel in volledige en niet in halve dagen kan opnemen.
Keuze van de werknemer
De werknemer is niet verplicht om het geboorteverlof op te nemen. Hij is evenmin verplicht alle dagen verlof te nemen. Als hij echter de aanvraag doet, is de werkgever er wel toe gehouden het verlof toe te kennen.
De werknemer kiest zelf wanneer hij het geboorteverlof wenst te genieten. Uiteraard moet de keuze van de werknemer binnen de wettelijke termijn vallen. Hoewel de wetgeving niet expliciet vermeldt dat de werkgever akkoord moet gaan, lijkt het ons logisch dat hij om objectieve en zeer gegronde redenen verbonden met de organisatie van het werk de keuze van de werknemer kan betwisten.