Het begrip onderneming
Hoewel CAO nr. 104 het begrip onderneming niet definieert, lijkt het de bedoeling van de sociale partners om de onderneming als technische bedrijfseenheid te definiëren en niet als de juridische entiteit.
In de commentaren van de CAO wordt immers voor de telling van het aantal werknemers verwezen naar de berekening zoals voorzien voor de sociale verkiezingen en bij deze verkiezingen wordt rekening gehouden met de technische bedrijfseenheid.
Dit sluit bovendien ook aan bij de intentie van de regering die in de oorspronkelijke wet over het werkgelegenheidsplan[1] wel uitdrukkelijk de onderneming als technische bedrijfseenheid definieerde.
Het aantal werknemers
Het gaat om het aantal werknemers uitgedrukt in voltijdse equivalenten die in de onderneming waren tewerkgesteld op de eerste werkdag van het kalenderjaar van opstelling van het werkgelegenheidsplan, zoals deze worden vermeld in de Dimona-aangiftes die op die datum werden opgesteld. In deze berekening worden alle werknemers die verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst in aanmerking genomen, alsook de uitzendkrachten. Dit aantal werknemers wordt voor 4 jaar vastgesteld.
In geval van betwisting van het aantal werknemers kan het tegenbewijs met alle bewijsmiddelen worden geleverd, met inbegrip van de berekeningswijze en de referentieperiode zoals bepaald overeenkomstig artikel 51 bis van de wet van 4 augustus 1996[2].
Het gaat hier over de berekeningswijze van het gewoonlijk gemiddeld aantal werknemers in de onderneming zoals voorzien voor de sociale verkiezingen.
[1] De CAO nr. 104 werd gesloten ter vervanging van Titel 8 van de programmawet van 29 maart 2012.
[2] Commentaar bij artikel 2 van de CAO nr. 104