"Specifieke" risicoanalyse
Er kan een risicoanalyse van de psychosociale risico's op het werk gebeuren op het niveau van een specifieke arbeidssituatie waarin een gevaar werd vastgesteld.
Deze risicoanalyse moet worden uitgevoerd wanneer een lid van de hiërarchische lijn of ten minste één derde van de werknemersvertegenwoordigers in het CPBW hierom vragen. Ze houdt rekening met dezelfde elementen als de algemene risicoanalyse.
Ze wordt uitgevoerd door de werkgever met medewerking van de werknemers. De werkgever betrekt er de preventieadviseur psychosociale aspecten bij wanneer deze deel uitmaakt van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk. Bij ontstentenis betrekt hij er de preventieadviseur psychosociale aspecten van de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk bij, wanneer de complexiteit van de situatie het vereist.
Indien de preventieadviseur psychosociale aspecten niet bij de analyse wordt betrokken, moeten de werknemers de mogelijkheid hebben de informatie op een anonieme wijze mee te delen. Indien de preventieadviseur psychosociale aspecten bij de analyse wordt betrokken, deelt hij aan de werkgever slechts de anonieme gegevens mee die voortvloeien uit de gesprekken met de werknemers.
Op basis van de specifieke risicoanalyse treft de werkgever ten aanzien van de specifieke arbeidssituatie de geschikte collectieve en individuele preventiemaatregelen, voor zover hij een impact heeft op het gevaar.
Hij deelt aan de verzoeker, aan de bij de maatregelen betrokken preventieadviseurs en aan alle andere personen voor wie hij het nuttig acht, de resultaten mee van de specifieke analyse en zijn beslissing met betrekking tot de maatregelen. De resultaten van de risicoanalyse bevatten uitsluitend anonieme gegevens.
Preventiemaatregelen ten gevolge van een interne procedure
Indien een werknemer een beroep doet op de procedure van verzoek tot psychosociale interventie, treft de werkgever, voor zover hij een impact heeft op het gevaar, de geschikte preventiemaatregelen om een einde te maken aan de schade.
Op te merken valt dat wanneer in het kader van een formele procedure die geen verband houdt met feiten van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag bepaalde situaties worden geïdentificeerd die collectieve risico's inhouden, de werkgever de nodige maatregelen moet nemen. De werkgever wordt dan door de preventieadviseur ingelicht nadat overleg heeft plaatsgevonden tussen laatstgenoemde en de werknemer die een formeel verzoek heeft ingediend (de instemming van de werknemer is niet vereist). De maatregelen die in dat kader worden getroffen, moeten worden goedgekeurd door het CPBW of, bij ontstentenis van een CPBW, door de vakbondsafvaardiging. Als er geen vakbondsafvaardiging is, is hier geen procedure van rechtstreekse raadpleging van de werknemers van toepassing.
Ten slotte moet de werkgever in bepaalde gevallen die risico's inhouden voor de psychische en fysieke integriteit van de werknemer bewarende maatregelen treffen voordat de preventieadviseur zijn advies uitbrengt.